Jogsegély Szolgálat

Jogsegély Szolgálat

A társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai az autista, értelmi és halmozottan fogyatékos emberek.

Mitévő legyen az az anyuka, aki fogyatékos gyermekét nem tudja iskolába járatni, mert nincs a közelben speciális és befogadó iskola? Kihez fordulhat az a megváltozott munkaképességű fiatal, akit sehol sem akarnak alkalmazni, holott megfelelő kvalitásokkal rendelkezik? Mi történik, ha végleg elvesztünk a bürokrácia útvesztőjében?

Mit nyújt a jogsegély szolgálatunk a fogyatékos emberek és támogatóik számára?

Segítségünkkel eligazodhat abban, hogy egy adott probléma esetén milyen jogi megoldások vannak, például hogyan tudja a pénzbeli ellátásokhoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi ellátásokhoz történő hozzáférés jogát leghatékonyabban érvényesíteni.
A fogyatékos emberek érdekérvényesítő képessége alacsony, pénzügyi helyzetük nem mindig teszi lehetővé a jogi szolgáltatások igénybevételét és a rendelkezésükre álló információk feldolgozásában is segítségre szorulnak. Az oktatás, az egészségügy és a munkaerőpiac vagy az állami ellátások rendje még az egészséges emberek számára is számos jogi útvesztőt tartogat. A fogyatékos embereknek és családjaiknak, képviselőiknek pedig még ennél is több kérdést és nehezen értelmezhető helyzetet jelentenek. Ekkor segít a Jogsegély szolgálatunk.

Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy fogyatékossága miatt hátrányba került.

Jogsegély szolgálatunk évente átlagosan 300 üggyel foglalkozik. Elsősorban a szociális és rehabilitációs ellátások, pénzbeli juttatások felől érdeklődnek nálunk. Gyakori kérdés, hogy ki, mire jogosult, milyen támogatást tud igénybe venni fogyatékossága okán.

Kiemelt ügyek és problémák:

 • Hátrányos megkülönböztetés, az egyenlő bánásmód követelményét sértő esetek (pl. foglalkoztatási, képzési-oktatási, egészségügyi, szociális, lakhatási területen).
 • Fogyatékos személyeket és hozzátartozóikat megillető ellátások és támogatások, rehabilitációs ellátások, egészségügyi ellátások, személyes gondoskodást nyújtó ellátások stb.
 • Sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése, oktatása kapcsán felmerülő jogi problémák.
 • Munkajogi kérdések, megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos speciális kérdések, komplex rehabilitáció.
 • Polgári jogterület (pl. cselekvőképességet érintő gondnokság, támogatott döntéshozatal, gyermektartás, rokontartás kérdései, gyermekelhelyezés stb.)

A Jogsegélyszolgálat munkatársai:

 • dr. Gazsi Adrienn (jogász)
 • dr. Petheő Klára (jogász)

Önkéntes:

 • dr. Bogdán Katinka (jogász)

Munkatársaink komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek

 • a fogyatékos emberek jogvédelme,
 • a szociális és gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,
 • a megváltozott munkaképességű személyek, valamint
 • a polgárjog (pl. cselekvőképességet érintő gondnokság, támogatott döntéshozatal, civil és nonprofit szervezetek, családjog) területén.

Ismerik a célcsoport speciális igényeit és a jogi problémák kezelésének módját.

Telefonos és írásbeli tájékoztatást adunk

Szóbeli vagy írásbeli tájékoztatást adunk a jogszabályokról és szakmai tapasztalatainkról. Ügyfeleink általános információkat kapnak a kérdéseikre jogokról és kötelezettségekről, a követhető/követendő eljárásokról, a lehetséges jogorvoslati lehetőségekről.

Elérhetőségeink

06-1-215-5213

Minden pénteken 10.00 és 16.00 óra között.


Felhívjuk a figyelmet, hogy telefonon csak az egyszerűbb, és a jogi szabályozás szerint, felelősséggel megválaszolható kérdésekben tudunk választ adni.
Egyéb esetben szükséges, hogy írásban, vagy személyes kapcsolatfelvétel keretében feltárjuk a megalapozott tanácsadáshoz szükséges tényeket, körülményeket.
Személyes találkozóra időpontot pénteki napra lehet kérni az alábbi e-mail címen, ahol munkatársunk visszajelzi, hogy az ügyeleti napon mikor tudjuk fogadni, amennyiben az ügy a jogsegélyszolgálat esetkezelési körébe tartozik.

nehagydmagad(kukac) kezenfogva (pont) hu

Jogi panaszait e-mailben is elküldheti nekünk.

Személyes találkozásra időpontot a telefonos jogsegély nyújtás időpontjában lehet kérni. Ügyvédeinkkel személyes találkozót csak akkor tudunk biztosítani, ha az ügy a Kézenfogva Alapítvány tevékenységi körébe tartozik és a telefonos vagy e-mailen történő tanácsadás valamilyen okból nem lehetséges. Személyes találkozásra csak a jogsegély szolgáltatás ügyeleti idejében (minden pénteken 10.00 és 16.00 óra között) kerülhet sor.


Életúttal kapcsolatos kérdések és válaszok – útmutató a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára

További információk a szolgáltatásunk igénybevételéről

 • A KézenFogva Alapítvány munkatársai, ügyvédei, gyakornokai és önkéntesei a Bizottsághoz forduló személyek ügyeivel kapcsolatos információkat csak egymás között, szakmai konzultáció céljával osztják meg. Ezen információkat harmadik személy részére nem adják ki.
 • Tekintettel limitált erőforrásainkra, kizárólag a fent felsorolt ügycsoportok vonatkozásában tudunk segítséget nyújtani.
 • Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogi képviselet ellátására a tevékenység nem terjed ki.
 • Kérjük, hogy eredeti dokumentumot postai úton ne küldjenek, mert nem áll módunkban a dokumentumokat visszapostázni!
 • Jogi képviselővel rendelkezőknek nem áll módunkban jogi tanácsot nyújtani. Mind a KézenFogva Alapítvány, mind az adott ügyben eljáró ügyvéd fenntartja a jogot, hogy az adott ügy elvállalása tekintetében saját szakmai belátása szerint döntsön.
 • A hozzánk forduló ügyfelek nagy számára és munkatársaink leterheltségére tekintettel kérjük, vegye figyelembe, hogy válaszunkat az ügy áttanulmányozását követően leghamarabb 2 héten belül tudjuk elküldeni.

Amiben biztosan NEM tudunk segíteni:
– hiteltartozással kapcsolatos ügyek
– végrehajtási ügyek
– kártérítési ügyek
– büntető ügyek
– adótanácsadás
– gondnokság alá helyezési eljárásban jogi képviselet
– ügyvédi ellenjegyzést igénylő okirat szerkesztés (ingatlan ajándékozás, adásvétel, öröklési szerződések stb.)
– ingatlanügyek

A KézenFogva Alapítvány tevékenységi körébe nem tartozó kérdésével az alábbi szerveket megkeresését javasoljuk:

KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ itt letölthető!

Támogatásoddal hozzájárulsz ahhoz, hogy továbbra is magas színvonalú ingyenes jogi segítséget tudjunk nyújtani a hozzánk forduló fogyatékos embereknek és támogatóiknak, családjaiknak.

 

Támogass

 

 

Én is segíteni szeretnék!

Jogász hallgató vagy? Esetleg már gyakorló jogi szakember? Szeretnél csatlakozni önkéntes munkával hozzánk? Itt a helyed, várunk!

Lépj kapcsolatba velünk!