Esélytelenség az esélyegyenlőség évében

Sajtóközlemény
2007-07-11

Összeszerveződött szomszédok próbálják elérni, hogy fogyatékossággal élő embereket tiltsanak ki egy debreceni utcából. A lakóotthon leendő lakói bemutatkozó látogatásukon ismerkedés, elfogadás helyett kiengedett kutyával, kihívott rendőrökkel, becsapott ablakokkal találkoztak. A Kézenfogva Alapítvány tiltakozik, elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy mindez megtörténhet, az esélyegyenlőség évében sérült embertársainkat így megalázhatják.

A debreceni Fény Felé Alapítvány pályázatot nyújtott be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány által meghirdetett „Új lakóotthonok létesítése fogyatékossággal élő emberek részére” című pályázati programhoz. A benyújtott pályázat eredményes elbírálása esetén Debrecenben, a Rózsástelep út 93. szám alatt található ingatlanon, 820 m2-es telken szeretnének 250 m2-en, tíz sérült fiatal számára életük végéig otthont teremteni.

A leendő lakók a bemutatkozó találkozójukra a szomszédoknak ajándékot, a lakóotthon szakmai programját vitték el, elfogadásukat kérve. Válaszul a „szomszédok” kihívták a rendőrséget, becsapták az ablakokat, kiengedték a kutyát, egyértelművé téve, nem akarnak megismerkedni a sérültekkel és a szüleikkel.

Ezt követően levelet juttattak el Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Műszaki osztályának. Az utca lakóközösség nyilatkozatában nem járul hozzá a lakóépület lakóotthonná alakításához. Indokaik szerint a tervezett állapotot modellezve, az idős embereket féltenék, kisgyermekeiket pedig nem mernék az utcára engedni. Véleményük szerint környező ingatlanjaik értékét is csökkentené ez a lakóotthon. A debreceni, Rózsástelep utcai lakóközösség a pályázat eredményes elbírálása esetén „újabb lépéseket kíván tenni közösségük demokratikus jogainak érvényesítése” érdekében.

A Kézenfogva Alapítvány számos gyakorlati tapasztalattal tudja bizonyítani, tudnak együtt, egymás közelében élni sérült és egészséges emberek.
1997-2002 között a Fészek program keretein belül a 36 szervezet többek között Fény Felé Alapítvány (Debrecen), Bárka Alapítvány (Dunaharaszti), Esőemberekért Egyesület (Tata), Lámpás’92 Alapítvány (Budapest), Egyenlő Esélyekért! Alapítvány (Csömör) szervezetein kívül a Kézenfogva Alapítvány 50 lakóotthon létesítését szakmai és pénzügyi támogatás révén segítette elő. Így, több mint 500 értelmi fogyatékos embernek segített abban, hogy emberibb körülmények között, településbe integrált, kis létszámú házakban élhessenek. Azóta számos lakóotthon létesült állami források felhasználásával is. Tapasztalataink szerint az esetleges kezdeti nehézségeket a normális együttélés váltotta fel. Az emberek mindenhol elfogadták, sőt megszerették sérült szomszédjaikat. Így volt ez a debreceni Fény Felé Alapítvány közelben lévő 2001 óta működő Fény Felé lakóotthonának lakóival is.

A Kézenfogva Alapítvány tiltakozik az ellen, hogy sérült embertársainkat fogyatékosságuk okán diszkriminálják, hiszen az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek társadalmunk egyenértékű tagjai.


További információ:

Baráth Andrea
kommunikációs és PR vezető
Kézenfogva Alapítvány
tel: 06 1 215 5213
mobil: 06 30 274 44 14
www.kezenfogva.hu

Dr. Sullerné Polgár Márta
elnök
Fény Felé Alapítvány

tel: 36 (52) 433-183
mobil: 06 20 313 3574
www.fenyfele.hu


Ha a video nem jelenik meg helyesen, akkor az alábbi linken tudják megtekinteni:


http://www.mtv.hu/videotar/?id=5409