Információs Pontok Hálózata

Ezzel a névvel indítottunk 2014 novemberében egy innovatív programot, melynek célja, hogy olyan Információs Pontok Hálózatát hozzuk létre, amelyek a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat, a helyi szervezeteket és a különböző szolgáltatásokat nyújtó intézményeket kapcsolja össze. A projekt 2014. november 1-jével indult, 2016. március 31-ével zárul, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

A projekt indokoltságát az adja, hogy nincs jó felépítésű és könnyen elérhető információs rendszer arról, hogy mire lennének jogosultak a fogyatékos gyermeket gondozó családok. A hatósági attitűd gyakran elutasító, a hivatali ügyintézési rendszer nem segíti, hogy minél nagyobb számban, és szélesebb körben vegyék igénybe a szolgáltatásokat. A szociális alapszolgáltatási struktúra rendkívül hiányos, a különböző ágazatokba tartozó szolgáltatók nem tartanak kapcsolatot egymással, sokszor nem ismerik a más ágazatokhoz tartozó szolgáltatások profilját. Nagyon esetleges, hogy egy fogyatékos ember az információ és megfelelő hálózati struktúra nélkül végül milyen szolgáltatási utat jár be. Így a fogyatékos gyermeket nevelő családok, mint a társadalmilag egyik legsérülékenyebb célcsoport peremhelyzeti státusza megerősödik.

A projektbe csatlakozó partnerszervezetek a helyi kapcsolataikat használva segítenek abban, hogy a térségükben élő fogyatékos gyermekeket nevelő családok és a szolgáltató szervezetek egymásra találjanak. Olyan elérhető információs bázist biztosítsanak, melynek erősödésével komoly esélyünk van ezen családok helyzetének javítására.

A program során megújítjuk a jelenleg is nagy látogatottságú INFÓKÖZPONT néven elérhető adatbázisunk és új, részletes és friss adatokkal töltjük fel.

Ezen kívül partneri találkozókat, sajtótájékoztatókat és belső képzéseket szervezünk a másfél éves projekt alatt, melyeket Budapesten és vidéki partnereinknél tartunk.

 

A Norvég Civil Támogatási Alap, magyarországi lebonyolító szervezetei:

Ökotárs Alapítvány

Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány

Autonómia Alapítvány

Kárpátok Alapítvány – Magyarország

www.norvegcivilalap.hu

 

Együttműködő partnereink:

Autista Sérültekért Zalában Alapítvány

Cri Du Chat Baráti Társaság

Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete

Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége

Halmozottan Sérültek és Szüleinek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Magyar Angelman Szindróma Alapítvány

Magyar Rett Szindróma Alapítvány

Ritka és veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége

SzenyoRita Közhasznú Egyesület

 

Hírek a programmal kapcsolatban:

http://kezenfogva.hu/node/1424

http://kezenfogva.hu/node/1475

 

Támogató: Norvég Civil Támogatási Alap

Szerződésszám: NCTA-2014-8225-F

Időszak: 2014.11.01 – 2016.04.30.