VAN VÉLEMÉNYEM! „Felmegyek a Miniszterhez” 2010.

Választási fórum

Siketek, mozgássérültek, vakok és értelmi sérültek egy-egy Csoportja kérdezte csütörtökön Budapesten hét párt képviselő-jelöltjét a fogyatékosokat érintő tervezett intézkedéseikről. A megbeszélésen jelen volt a Fidesz, az MSZP, az LMP, az MDF, a Jobbik, a Civil mozgalom és a Vállalkozók Szövetségének egy-egy képviselője. Az érintettek a legégetőbb problémák között egyebek mellett a szűkös munkalehetőségeket, az akadálymentesítés jelentős lemaradását, az állami támogatások radikális csökkentését és a lakóotthonokban uralkodó tarthatatlan körülményeket említették. A pártok képviselői egyöntetűen jelezték hogy hatalomra kerülésük esetén mindenképpen szeretnének javítani a kialakult helyzeten. Első helyen mindegyikük a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki, de lényeges momentumként említették az államra nézve kötelező segítségnyújtást és a törvények szigorú betartatását munkaerőpiacon és az akadálymentesítés területén, valamint azt, hogy jelentős adó- és járulékkedvezményt adnának azoknak a cégeknek, amelyek fogyatékosokat foglalkoztatnak, illetve eltörölnék az adományok után fizetendő adót is.

Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány vezetője köszöntőjében elmondta: 600 ezres tömeget képviselnek, akik egyre inkább erősödő civil összefogással küzdenek a jogaikért és azért, hogy az
érdekeik érvényesülhessenek. A fogyatékos emberek maguk akarják megfogalmazni elvárásaikat, kívánságaikat tette hozzá.

A fogyatékosokat vakok, siketek, értelmi sérültek és mozgássérültek egy-egy csoportja képviselte. Minden érintett kérdéseket intézett a pártok képviselő-jelöltjeihez a legégetőbb problémákkal kapcsolatban. elmondták: őket is érdekli a politika, a pártok programja, a kérdéseik pedig az életükkel kapcsolatosak. Bíznak abban, hogy a döntéshozók megtesznek mindent annak érdekében, hogy a lépéseik átgondoltak és megfontoltak legyenek - mondta Farkas Miklós, a program szóvivője.

A Fideszt Szekeres Pál, az MSZP-t Török Zsolt a Jobbikot Vágó Sebestyén képviselte, az LMP-től Dósa Mariann, az MDF-től Nagy Tamás, a Civil Mozgalomtól Nagy Marianna, míg a Vállalkozók Szövetségétől Gosztonyi Veronika jött el a megbeszélésre és válaszolt az érintettek kérdéseire.