Komoly információhiány a fogyatékos gyermeket nevelő családok körében

A Kézenfogva Alapítvány és a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége elindította Egerben azt az Információs Pontot, ahol fogyatékos gyermeket nevelő vagy felnőttet gondozó családok számára naprakész információkat szolgáltatnak egy online adatbázis, az ún. „Infóbázis” segítségével.

Képzeljük el azt a nagyon is tipikus esetet, hogy autista gyermekünknek nem találunk iskolát, amely befogadná az egyébként kiváló képességekkel rendelkező, nem értelmi sérült gyermeket. A legtöbb szülő folyamatos harcot vív egy jó iskoláért autista gyermeke számára, ami elérhető közelségben van, és megfelelő ellátást nyújt a speciális igényekkel rendelkező tanuló számára. Sokan nem tudják, hogy jogi úton is érvényesíthetnék érdekeiket, tanácstalanok, kihez fordulhatnának, főleg ha még anyagi lehetőségeik is szűkösek. Van ingyenes jogsegély? Melyik paragrafusra kell hivatkozni? Milyen iskola van a közelben, amelyhez eljuttathatom a kérésem? A kérdések végtelenek, az akadályok sokszor túl nagyok, ha az ember a legjobbat akarja fogyatékos gyermekének.

A fent vázolt probléma esetén is segítséget nyújt az online adatbázis. Az internetes felület információkat tartalmaz számos ellátási formára vonatkozóan az élet minden szakaszában, kezdve a korai fejlesztéstől, az iskolán át a jogi tanácsadásig és a munka világáig. Kezeléséhez személyes segítséget és egyénre szabott segítségnyújtást is kaphatnak az érintettek a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének egy tagjától. Az Infóbázis országos kiterjedésű, az egri debütálást hamarosan további régiók követik majd, többek között Nyíregyházán és Zalaegerszegen is hamarosan közvetlen segítséget kaphatnak a helyi szervezethez fordulók.

„Az adatbázis újdonsága és fontossága, abban rejlik, hogy eddig nem volt olyan komplex és teljes körű, a köznevelési, szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokat is tartalmazó adatbázis, amely kifejezetten a fogyatékos emberek számára szolgáltatást biztosító szervezeteket listázza. Ráadásul adatbázisunkban könnyen kereshetőek is ezek az adatok, illetve mindig valid, friss adatok érhetőek el.” – mondta el Kovács Éva a Kézenfogva Alapítvány munkatársa.

„Fontosnak tartjuk, hogy lehetőségünk van az országos hálózati munkába becsatlakozni, az adatbázis kínálta lehetőségekkel információkhoz jutnak a családok. Mindig is nagyon nehéz volt megtalálni a lakóhelyhez közel eső gyógykezeléseket és fejlesztési lehetőségeket, ám mostantól a keresőbe gépelve néhány kattintás után több lehetőséget is találhatunk. Részletesebb adatok alapján keresve mindenki a saját igényeinek megfelelő személyre szabott lehetőségekhez juthat, így sok időt és felesleges utazást tudunk megspórolni és ezt az időt is a gyermekeink fejlesztésére tudjuk fordítani.” - mondta el Barkóczi Judit halmozottan sérült gyermekét egyedül nevelő édesanya, a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége mentorszülő hálózatának koordinátora.

"Nagy örömmel biztosítottunk helyet ennek a sajtótájékoztatónak, mert a bemutatott honlap a már jól bevált internetes keresőkhöz hasonló módon működik, speciálisan a fogyatékosságuk miatt hátrányos helyzezetű emberek igényeire hangolva” - mondta el Jakab László, a Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház vezetője.

Az adatbázis október 6-i bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az információ átadásban, a fogyatékos emberek bemutatásában és tájékoztatásában egyaránt nagy szerepe van a médiának. A szervezők kiemelték a korrekt, a fogyatékos emberek képességeik és egyéni értékeik szerinti bemutatásának fontosságát.