„Az a jó, hogy itt azt nézik, hogy mire vagy képes, nem azt, hogy mire nem…”

A KézenFogva Alapítvány „Ránk számíthatsz a munka világában!” programjának az volt a célja, hogy ügyfelei értékteremtő munkáját elismerjék, segély helyett saját jövedelemből éljenek, munkáltatóik pedig értékes, megbízható, lojális munkaerőhöz jussanak.  

A TÁMOP 5.3.8 „Ránk számíthatsz a munka világában!” kétéves program 200 fő megváltozott munkaképességű inaktív és védett szervezeteknél foglalkoztatott személy munkába állítását célozta meg 2013 augusztusa és 2015 júliusa között. Az Alapítvány teljesítette a kétéves program legfontosabb célkitűzését. A projekt zárásakor közel 80 fő megváltozott munkaképességű embert sikerült elhelyezni, ebből több mint 50 főt 3 hónapot meghaladóan a nyílt munkaerő-piacon. A munkaerő-közvetítések száma kb. 500-ra tehető a projekt időszakában.

A fenti célok elérése érdekében a projekt keretében egyéni munkavállalási tervet készítettek minden kliensüknek, támogatták a munkahelyi beilleszkedést, a leendő munkáltatót is felkészítették és végig mentorálták az álláskeresőket. Mindezek mellett klubfoglalkozások és szükség esetén külső szakemberek bevonása is segítette a megváltozott munkaképességű embereket.

A projektbe bevont emberek véleménye, visszajelzései szinte kivétel nélkül pozitívak. „Nagyon jó, hogy értelmes, kiszámítható a munkám, hogy rendszeresség van az életemben. A kollégák, nem sajnálnak, hanem normális emberként kezelnek.” – mondja Anikó, aki Újbuda Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában dolgozik. Horváth Viktória, a fóti Auchan HR vezetője így nyilatkozik az egyik náluk elhelyezett munkavállalóról: „Anna nagyon precíz. Munkáját kevesen képesek olyan jól és jó kedvvel végezni, mint ő. Ajánlanám más cégnek is, de őt nem engedjük…”

A KézenFogva Alapítvány többek között azért dolgozik, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is méltósággal élhessék mindennapjaikat. Segítenek, hogy minden hozzájuk forduló megváltozott munkaképességű ember számára megteremtsék azokat a feltételeket, amelyekkel nagyobb eséllyel léphetnek be a munka világába. Céljuk, hogy ügyfeleik teljes értékű munkát végezhessenek, amellyel nem csak ők jutnak értelmes tevékenységhez és biztos megélhetéshez, de a munkáltatók is értékes megbízható munkaerőhöz jutnak. Ezért nemcsak a munkavállalót segítik a munkahely megkeresésében, és munkakör ellátásban, hanem a munkáltatóban és a közvetlen munkatársakban is erősítik a kölcsönös el- és befogadást annak érdekében, hogy tartós munkakapcsolat alakulhasson ki köztük.

A program során több mint 100 munkáltatóval álltak kapcsolatban, melyek között van multinacionális nagy cég, állami fenntartású intézmény és kis magánvállalkozás is.