Kalózhajóval az országban

A Kézenfogva Alapítvány kalózhajóvá alakított kamionnal és kincskereső játékkal várja az általános és középiskolás gyerekeket az ország 11 helyszínén 2015. április 15. és június 15. között. Az Alapítvány célja, hogy játékos formában bemutassa a fiataloknak a fogyatékos emberek mindennapi kihívásait. A közvélemény-formáló rendezvénysorozat fővédnöke immár harmadik éve Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

„Csupakéz hallássérült kalóz, nem hall semmit, mert fiatalkorában egy nagy ágyú mellett állt, amikor azt elsütötték, és ez maradandó sérülést okozott neki. Ő a kezét használja beszédre, minden kalóz megérti őt a jelek segítségével. Csupakéz nagyon okos, ezért szörnyen mérges, mikor ismeretlen kalózok azt hiszik, hogy buta, csak azért, mert nem hall.” – olvasható az egyik kalóz kabinja mellett. A játékban részt vevő diákok ilyen leírásokból értesülhetnek olyan alapvető információkról, amelyek az egyes fogyatékossági típusokhoz köthetők.

„Semmit nem akarunk erőltetni és részletekbe menően elmagyarázni, ez nem egy tudományos kiállítás, hanem egy kincskereső játék. A legfontosabb, hogy a résztvevő gyerekeket elindítsuk a nyitottság és tolerancia útján, felkeltsük a bennük rejlő természetes kíváncsiságot.” – mondja Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője. A fogyatékosság sokszor nehezen megfogható, összetett dolog, amit nem egyszerű szemléltetni egy gyermek számára. Mégis fontos ebbe a típusú közvélemény-formálásba energiát fektetni, mert a sérültséggel való találkozás nyitottabbá, türelmesebbé, elfogadóbbá teszi gyermekeinket hosszú távon és ez többszörösen megtérül majd felnőttkorukban.

Az OTP Bank támogatásával tíz évvel ezelőtt útnak indult nagyszabású, egyedülálló országos közvéleményformáló kampány célja az értelmi- és halmozottan fogyatékos emberekkel iránti pozitív attitűd kialakítása, továbbá, hogy az ép és sérült embereket közelebb hozza egymáshoz. A turné első állomása a budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola volt, ahol elsősorban a MUS-E Magyarország programjában résztvevő, halmozottan hátrányos helyzetű kisdiákok vettek részt az érzékenyítő programon. A nemzetközi MUS-E programot a neves hegedűművész, Lord Yehudi Menuhin indította útjára, amelynek célja az elfogadás, a kreativitásra nevelés a művészetek által. A művészeti nevelési program fókuszcsoportjai a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett sorsú kisiskolás gyerekek, pedagógusaik és a programban résztvevő művészek.

A diákokat minden helyszínen az alábbi programok várják:

  • Kincskereső kalózjáték, amelyen keresztül megismerhetők a fogyatékossági típusok.
  • Óriás puzzle kirakása közösen.
  • Kerekesszékes akadálypálya a kamion körül.
  • Beszélgetési, kérdezési lehetőség a fogyatékosságról szakképzett segítőinkkel.
  • OTP Esély Játék – óriás társasjáték esélyegyenlőségi kérdésekkel

 

További információ:

http://fogadjel.kezenfogva.hu/