Családterápia

Családterápia

A fogyatékos emberek és családjaik számára pár-, és családterápiás szolgáltatást szervezünk. Magas színvonalú, ugyanakkor megfizethető terápiás segítséget szeretnénk nyújtani ezeknek a családoknak.

Szakmai segítséget ajánlunk, a családokkal, párokkal közösen dolgozva, egymást támogatva, „hidakat építve egymáshoz” jutunk el a problémás helyezetek megértéséhez, és a kliensek számára legjobb megoldás megtalálásához. Abban támogatjuk és erősítjük a hozzánk fordulókat, hogy képesek legyenek a változáshoz szükséges lépések megtételére és ismét kezükbe tudják venni saját sorsuk alakítását. Elsősorban lelki-, életvezetési problémák megoldására, rendezésére szolgál a családterápiás szolgáltatás.

A terápia, illetve konzultációs alkalmak során a családtagok/a pár tagjai együttes erővel – terapeuta kollégák segítségével – azon dolgoznak, hogy felismerjék, hol lehetne változtatni a kialakult helyzeten, milyen belső-külső erőforrásaik vannak a változás elérése érdekében, amelyeket mozgósítva meg is tudják tenni a szükséges lépéseket. A problémát tehát a kliensek oldják meg, terapeuta kollégáink pedig folyamatos szakmai segítséget, támogatást nyújtanak számukra a folyamat során.

Segítséget tudunk nyújtani többek között a 

fogyatékos gyermekeket örökbefogadó-, befogadó családok problémáiban

életciklusokban való elakadás esetében, pl. a fogyatékossággal való szembesülés, diagnózisközlés traumája, óvodai-, iskolai elhelyezés dilemmái, fiatal felnőtt fogyatékos családtaggal kapcsolatos problémák, felnőtt fogyatékos családtag életének rendezésével kapcsolatos problémák

fogyatékos és ép gyermekek együttnevelésének kihívásaival kapcsolatban

nevelési nehézségek esetén.

Történetek eddigi praxisunkból a blogunkon olvashatók.

Jelentkezés és további információk:

Telefon: +36 20 220 8687 (Hétfőn 14.00-17.00-ig és pénteken 9.00-17.00-ig diszpécserünk személyesen, ettől eltérő időpontban üzenetrögzítő fogadja hívásaikat.)

E-mail cím: csaladterapia@kezenfogva.hu

Családterapeutáink bemutatkozását itt olvashatja el.

Részletes tájékoztatót ide kattintva tölthetnek le. 

Családterápiás csapatunk 2016. április elején részt vett a Magyar Családterápiás Egyesület XXX. Vándorgyűlésén, Pécsett.

A konferencián előadóként is szerepeltünk: interaktív workshoppal készültünk, azaz játékra hívtuk szakmai közönségünket. Korábbi családterápiás eseteinkből, tipikus családi élethelyzetekből összegyúrt mini terápiás jeleneteken keresztül mutattuk be azokat a szakmai dilemmákat, amelyek egy-egy történet és családterápiás helyzet során felmerülnek bennünk, terapeutákban.  A játék során a résztvevőknek alkalmuk nyílt kipróbálni ezeket a terápiás helyzeteket: akár a családtagok, akár a terapeuták szerepébe bújva. A mini jelenetek végén pedig megbeszéltük az így megélt tapasztalatokat, szakmai dilemmákat és megoldásokat.

Jó érzés volt látni, hogy a workshop résztvevői milyen érzékenységgel és szakmai kíváncsisággal közelítenek egy-egy témához. Számunkra is hasznos volt eszmét cserélni kollégáinkkal, akik között volt fogyatékos emberekkel dolgozó, családterápiában képződő fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, pszichológus, sőt pszichiáter is. Reméljük, hogy az itt kötött szakmai ismeretségekből hosszútávú szakmai együttműködések alakulnak.

A workshopról rádiófelvétel is készült a Kossuth Rádió részére. Örömünkre szolgál, hogy ennek segítségével a szélesebb közönség is megismerkedhet munkánkkal és a családterápiás szolgáltatás híre eljut minél több érintett, érdeklődő családhoz.  A programon készített összeállítás április 5-én került adásba a Közelről műsorban, 15:44-kor. (A riport sajnos már nem meghallgatható a rádió médiatárában.)

A Vándorgyűlésről kollégáink személyes beszámolóját itt tudja elolvasni.