Fogyatékos gyermek a családban

Otthont mindenkinek!

Az Otthont mindenkinek! projektünk 2014 novemberében indult azzal a céllal, hogy egy modell program segítségével komplex módon kínáljon olyan megoldásokat, amelyek támogatják a fogyatékos gyermekeket nevelő vérszerinti, örökbefogadó és nevelőszülőket annak érdekében, hogy minél több gyermek nőhessen fel családszerű közösségekben.

Ennek a célnak az érdekében az elmúlt másfél évben pár- és családterápiás szolgáltatást indítottunk. A terápia elsősorban lelki-, életvezetési problémák megoldására, rendezésére szolgál. Ilyen tipikus probléma lehet például a fogyatékos és ép gyermekek együttnevelésének kihívásai.

Támogattuk képzésekkel, műhelyfoglalkozásokkal a fogyatékos gyermekeket nevelő nevelőszülőket és a nevelőszülői tanácsadókat is. Óvodai és iskolai pedagógusokat készítettünk fel a fogyatékos emberek társadalmi integrációját elősegítő foglalkozások vezetésére.

Munkánk még nem ért véget, sok még a tennivaló azért, hogy a fogyatékos gyermekek is megkaphassák ugyanazokat a jogokat, mint ép társaik. Az alábbi videóban Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület elnöke beszél arról, hogy számára mit jelent fogyatékos gyermeket nevelni ennek minden kihívásával és szépségével.