Családterápia


Kedves érdeklődő Párok, Családok!

Jelentkezéssel kapcsolatosan az alábbi e-mail címen várjuk leveleiket:
csaladterapia (kukac) kezenfogva (pont) hu


Pár- és Családterápiás, Konzultációs Szolgáltatás

Pár- és családterápiás, konzultációs szolgáltatásunk 6 éve fogadja a speciális igényű/fogyatékos családtaggal rendelkező családokat és a családi életben megjelenő lelki, életvezetési kérdések, problémák rendezéséhez nyújt szakmai segítséget. Munkánk során a családterápiás tudást fogyatékosságspecifikus tapasztalatunkkal ötvözzük, így megfizethető áron egyedülálló lehetőséget biztosítunk a hozzánk fordulóknak.

Családi kapcsolataink életünk során a leghosszabban tartó, legmélyebben ható kapcsolatok. A családi élet, a mindennapok működtetése, az egymásra figyelés, alkalmazkodás általában sok energiát követel, az egyes életszakaszok váltásakor - amikor új szerepeket kell kialakítanunk és új megoldási módokat kell találnunk-, vagy más krízisek esetén pedig még többet. Azokban a családokban, ahol megjelenik valamilyen fogyatékosság, sérültség, mindemellett még egy plusz kihívással néznek szembe a családtagok, folyamatosan mozgósítani kell további erőforrásokat is.
Minden családban előfordul, hogy úgy érezzük, bár sok mindent tettünk, hogy jól alakuljanak a kapcsolatok, megoldjuk a nehézségeinket, valami mégsem működik jól, elakadtunk. Ilyenkor érdemes szakemberekhez fordulni, akik támogatják a családot a kialakult helyzet megértésében, elfogadásában, a változtatási lehetőségek megtalálásában és az erőforrások mozgósításában.

Gyakori, hogy a téma, amelynek kapcsán felkeres minket a család, úgy tűnik, csak egy-egy családtaghoz kötődik (például sni-s gyermekhez, fogyatékos családtaghoz, vagy a pár egyik tagjához). A pár- és családterápia, konzultáció mindig a családra, mint rendszerre, annak alrendszereire (egységeire) és a családtagok fontos kapcsolataira fókuszál.
A módszer alapja, hogy a családi rendszerben megjelenő téma/probléma kihat a teljes családi közösségre (főként az egy fedél alatt élőkre), így megnehezíti a közös életvezetést, együttműködést. A felmerülő kérdéseket, nehézségeket ezért vizsgáljuk a családi rendszerben.

Abban támogatjuk a családokat, párokat, hogy más vagy új nézőpontból is rálássanak a kérdéses helyzetre, kifejezzék érzéseiket, tudatosítsák a családban működő belső dinamikákat. Megvizsgáljuk a problémában való elakadás okait, körülményeit, az ezáltal kialakult mindennapi nehézségeket. A család- vagy pár tagjai a családterapeuták/családi tanácsadók közreműködésével azon dolgoznak, hogy felismerjék, hol és hogyan lehet változtatni a számukra problémás vagy kérdéses helyzeten, milyen belső és külső erőforrásokat tudnak mozgósítani a kívánt változás elérése érdekében.
A problémát tehát a családtagok oldják meg, családterapeuták/családi tanácsadók folyamatos szakmai és lelki támogatása mellett.

Kiket tudunk fogadni?

Szolgáltatásunkat olyan családok, párok számára kínáljuk, akik fogyatékos családtaggal élnek együtt, vagy maguk is fogyatékos emberek, s akik számára ez a szolgáltatás piaci alapon, magánrendelés keretében elérhetetlen lenne.
A fogyatékosság típusát és a család méretét tekintve nincs megkötés.
Szolgáltatásunk online formában is elérhető párhuzamosan 3 család számára, előzetes egyeztetés után.

Milyen problémákkal fordulhatnak hozzánk a családok/párok?

Családok esetében:

• fogyatékossággal szembesülés, diagnózis feldolgozásával kapcsolatban
• veszteség, trauma, gyászfeldolgozás esetén
• életvezetési elakadások esetén, életvezetési tanácsadás igényével
• valamelyik családtag magatartási nehézségei esetén, amelyek kihatnak az egész családra
• ha állandósult konfliktusos helyzetek vannak a családon belül
• mozaikcsaládok kérdéseivel
• fogyatékos gyermekeket örökbefogadó-, befogadó családok kérdéseivel
• életciklusokban való elakadás esetén (a fogyatékossággal való szembesülés, diagnózisközlés traumája, óvodai-, iskolai elhelyezés dilemmái, intézményben/otthon megjelenő konfliktusos helyzet esetén, fiatal felnőtt fogyatékos családtaggal kapcsolatos kérdésekben: leválással, önállósággal, munkavállalással, párkapcsolattal, szexualitással kapcsolatban, felnőtt fogyatékos családtag életének rendezésével kapcsolatos kérdésekben)
• fogyatékos és ép gyermekek együttnevelésének kihívásainál
• nevelési nehézségek, kérdések esetén
• egyedül nevelő szülők számára a fogyatékos gyermek(ek)kel kapcsolatos helyzetekben
• kiégés, motiváció elvesztése esetén

Párok esetében:

• veszteség, trauma, gyászfeldolgozás esetén
• életvezetési elakadásokban
• önálló életvezetés kérdéseivel
• a párrá válás nehézségeivel: elköteleződéssel kapcsolatos kérdések, szülőkkel, tágabb családdal való kapcsolat kérdéseiben, kapcsolati egyensúly felbomlása esetén
• gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekkel
• kommunikációs nehézségekkel
• állandósult, nem oldódó konfliktusokkal, problémamegoldási nehézségekkel

További információ, jelentkezés:

Telefon: +36 20 362 4266
Hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között

E-mail: csaladterapia (kukac) kezenfogva (pont) hu
Kérjük, az e-mailben adja meg elérhetőségeit (teljes név, telefonszám).
Röviden fogalmazza meg a kérdéses, problémás helyzetet.

Koordinátorunk az e-mailekre 2 munkanapon belül válaszol, nem fogadott hívás esetén visszahívja az érdeklődőket.

Ha szakemberként, barátként, ismerősként ajánlaná szolgáltatásunkat:

Letölthető rövid tájékoztató itt
Letölthető szórólap itt

Gyakori kérdések:

Mi történik a jelentkezés után?
Hol zajlanak a találkozók, terápiás, konzultációs ülések?
Milyen gyakran vannak az ülések és milyen hosszúak?
Mi történik az első alkalommal?
Mi a különbség a konzultáció és a terápia között?
Mennyibe kerül a szolgáltatás?
Kik vesznek részt az üléseken?
Egyedül nevelem a gyermekemet, igénybe vehetem a szolgáltatást?
Hogyan néz ki a folyamat?
Mi történik az üléseken?
Mit vállalnak a szakemberek a folyamatban?
Mi történik, ha elfogyott a terápiás/konzultációs csomag, de még szeretne hozzánk járni a pár/család?
Dönthet-e úgy a család/pár menet közben, hogy mégsem szeretné igénybe venni a szolgáltatást?
Mi történik, ha véget ér a terápiás / konzultációs folyamat?
Ha újabb kérdés/probléma merül fel, jelentkezhet-e újra a család?
Mit kérünk a szolgáltatást igénybe vevő családoktól? Nekik mit kell vállalniuk?
Kik dolgoznak a szolgáltatásban?
Milyen kérdésekkel érkeznek a családok a szolgáltatáshoz?
Szakemberként szeretném ajánlani a szolgáltatásukat, mit kell tudnom?


Gyakori kérdések:


Mi történik a jelentkezés után?

1. A telefonos beszélgetés, vagy e-mail-es kapcsolatfelvétel után koordinátorunk megválaszolja a felmerülő kérdéseiket, tájékoztatást nyújt a szolgáltatás menetéről.
2. Második lépésben minden jelentkezőnket arra kérjük, röviden fogalmazzák meg és e-mailben írják meg a kérdést / problémát / helyzetet, amelynek kapcsán szeretnék igénybe venni a szolgáltatást, ill. az időpontokat, amikor részt tudnak venni a terápiás, konzultációs üléseken. (A rövid összefoglalás segíti a szakmai munkánkat, pl. hogy mely terapeuták fognak dolgozni a családdal/párral.)
3. A koordinátoron keresztül a család/pár időpontot egyeztet a terapeutákkal az első találkozóra. Igyekszünk a jelentkezéstől számítva két héten belül közös időpontot találni, ez a szolgáltatás kapacitásának függvényében módosulhat.

Vissza


Hol zajlanak a találkozók, terápiás/konzultációs ülések?

A Kézenfogva Alapítvány helyszínén, a Kálvin tér és a Fővám tér közelében, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen.
Cím: 1093 Budapest, Lónyay u. 19.
A pontos leírást koordinátorunk elküldi a családnak az időpontegyeztetést követően.

Vissza


Milyen gyakran vannak a terápiás/konzultációs ülések és milyen hosszúak?

Általában kéthetente találkozunk a családokkal/párokkal, egy ülés 90 percet vesz igénybe.

Vissza


Mi a különbség a konzultáció és a terápia között?

Konzultáció alatt rövidebb (általában és alapvetően első interjú + 4 alkalmas) folyamatot értünk, melynek során pontosan körülhatárolt témában aktuális - viszonylag sürgős - kérdések átgondolásában támogatjuk a családot/szülőket/fogyatékos személyt. Ennek során szakmai szempontjainkkal segítjük a téma megközelítését. Pszichoedukációt, tanácsadást, ill. orientációt (pl. milyen kiegészítő szolgáltatás vehető igénybe, hová fordulhatnak) alkalmazunk. A helyzet áttekintésére, megoldáskeresésre fókuszálunk. Általánosságban a következő esetekben:
- diagnózis értelmezése, fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatos kérdések
- otthoni élet szervezése a diagnózissal vagy fontos életeseményekkel kapcsolatban
- az életesemények során felmerülő, gyorsabb mérlegelést igénylő témák, azok pszichés vonatkozásai (pl. integrált vagy szegregált intézmény, nyílt munkaerőpiac vagy támogatott munkahely, egyéni képességek és valós életkörülmények összefüggései, feltételei (pl. közlekedés, lakhatás, függetlenedés), támogatott döntéshozatal vagy gondnokság)
- konkrét helyzetben (pl. egy adott konfliktus családban, intézményben) kérdések megbeszélése

Terápia alatt hosszabb, legalább 8 alkalmas folyamatot értünk, melynek során a családdal a mindennapi életüket megnehezítő működés vagy családi/párkapcsolati krízis esetén dolgozunk együtt. A család belső dinamikáját vizsgáljuk, mintázatokat keresünk, belső működésmódokat azonosítunk, feltárjuk, ezek hogyan járulnak hozzá a kérdéses téma/probléma fennmaradásához. A család külső és belső erőforrásait vizsgáljuk, ill. a változás/változtatás lehetőségeit egyéni és családi szinten. A folyamatban foglalkozunk múltbéli történések hatásával, a kialakult helyzet okainak és mélyebb összefüggéseinek vizsgálatával. Pszichés támogatást nyújtunk a kívánt változás beindításában, fenntartásában.
A folyamat során kérdések megválaszolása, a problémák megoldása a család saját erőfeszítésének következménye, a szakemberek ebben támogatást nyújtanak.
A konzultációs és terápiás témák között lehetnek összefüggések, átfedések, ill. konzultációs folyamat után a család igénybe vehet terápiás lehetőséget, ill. a terápiás folyamat is tartalmazhat konzultációs elemeket.

Vissza


Mi történik az első alkalommal?

Az első ülés célja az ismerkedés, tájékozódás mindkét fél, a család és a terapeuták/családi tanácsadók számára is. Kölcsönös bemutatkozás után röviden beszélünk a család- és párterápiáról vagy konzultációról, megbeszéljük a kereteket (milyen gyakorisággal, milyen időtartamban, hol zajlanak az ülések, kapcsolattartás módja, lemondás rendje, adatkezelési szabályzat), a lehetséges módszereket. Közösen beszélünk a problémás, kérdéses helyzetről, körüljárjuk a családtagok nézőpontját, igyekszünk meghatározni a közös munka témáját, célját. Ezzel elkezdjük az ún. első interjút.
Mivel sok érzékeny információt megtudunk a családról, egy adatkezelési hozzájárulás aláírását kérjük a résztvevőktől, melyben megtalálható, hogyan kezeljük az adataikat.
Az első alkalom nem kötelez a szolgáltatás igénybe vételére. Az érdeklődő család/pár eldöntheti, ilyen típusú szakmai segítséget keresnek-e, részt szeretnének-e venni egy család-/párterápiás vagy konzultációs folyamatban.
A terapeuták is átgondolják a hallottak alapján, hogy ez a módszer megfelelő-e a felvázolt téma, az érdeklődő család esetében.
Amennyiben a család/pár és a terapeuták/családi tanácsadók is elképzelhetőnek tartják a közös munkát, a terapeuták elmondják, mely szolgáltatási csomagot (4-6-10 ülés) javasolják az érdeklődők számára.
Ha család- és párterápia szerintünk nem a megfelelő módszer az adott esetben, igyekszünk információval segíteni, tovább irányítani családot/párt.

Vissza


Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Háromféle szolgáltatási csomagunk van:
• első interjú: 1,5 óra
• 4 üléses terápiás csomag, 2 hetenkénti találkozással = 2 hónap
• 6 üléses terápiás csomag, 2 hetenkénti találkozással = 3 hónap
• 10 üléses terápiás csomag, 2 hetenkénti találkozással = 5 hónap

Kedvezményes díj:
• első interjút igénybe vevők esetében: 5 000 Ft
• 4 üléses terápiás csomagot igénybe vevők esetében: 20.000 Ft
• 6 üléses terápiás csomagot igénybe vevők esetében: 30.000 Ft
• 10 üléses terápiás csomagot igénybe vevők esetében: 50.000 Ft

Befizetendő díjak:

Választott csomag / Szolgáltatási díj
első interjú / 5000 Ft
első interjú+ 4 ülés / 25 000 Ft
első interjú + 6 ülés / 35 000 Ft
első interjú + 10 ülés / 55 000 Ft
A feltüntetett szolgáltatási díjak az Áfát tartalmazzák!

Fizetés átutalással:
Fizetni a szerződéskötést követően, a kiállított számla kézhezvétele után tudnak.
A díj befizetése előzetes egyeztetés alapján, a számla kiállításától a következő időpontokon belül lehetséges:
- 8 napon belül, vagy
- 30 napon belül, vagy
- 90 napon belül.

Kedvezményezett neve: KézenFogva Alapítvány
Bankszámla szám: Erste Bank Rt. 11991102-02135012
Közlemény rovatba: Kérjük feltüntetni, a kapott számla számát és szolgáltatás nevét: Pár-és Családterápiás, konzultációs Szolgáltatás.

Vissza


Kik vesznek részt az üléseken?

A terápiás/konzultációs üléseken mindig két pár- és családterapeuta/családi tanácsadó dolgozik együtt a családdal/párral. Az együtt élő családtagokat egyszerre, illetve a pár mindkét tagját várjuk a terápiás vagy konzultációs ülésekre. Ezt a kérdést az első találkozó alkalmával mindig megbeszéljük (bizonyos változatok lehetségesek), a szóbeli szerződésben is kimondjuk.
Esetenként lehetnek olyan találkozások is, amikor a folyamat részeként a család kisebb csoportjaival (pl. csak szülő(k), csak gyerek(ek), egyik szülő egy gyerekkel, a pár tagjaival külön) találkozunk. Ezt minden esetben előre egyeztetjük, megbeszéljük.

Vissza


Egyedül nevelem a gyermekemet, igénybe vehetem a szolgáltatást?

Sokféle család létezik, olyan is, ahol egy szülő él egy vagy több gyerekkel és mindkét szülő nem elérhető vagy nem vonható be a konzultációba/terápiába. Természetesen így is van lehetőség a szolgáltatás igénybe vételére. Kérjük, hogy a fontos vagy különleges körülményeket, ezzel kapcsolatos kérdéseit írja le a bejelentkező levelében.

Vissza


Hogyan néz ki a folyamat?

A második ülésen megtörténik a szerződéskötés. Ennek két része van: az írásbeli szerződésben a család/pár tagjai a KézenFogva Alapítvánnyal szerződnek a szolgáltatás igénybevételére, a szerződés tartalmazza a részvétel feltételeit, kereteit, a szolgáltatási csomagot (terápia/konzultáció hosszát).
A szóbeli szerződésben a családtagok és a családterapeuták/családi tanácsadók megállapodnak a közös munka tartalmáról, témájáról, céljáról, azaz arról, hogy min dolgozunk az üléseken, mi a cél, ki mivel lenne elégedett.
Ezt követően megkezdjük a közös munkát, melynek során különböző eszközökkel dolgozunk a kívánt változás elérésén. Elképzelhető, hogy az ülések között kisebb feladatok teljesítésére kérjük a családtagokat.

Vissza


Mi történik az üléseken?

A család- és párterápiás üléseken többféle módszert alkalmazhatunk: vannak beszélgetős alkalmak, alkalmazunk különböző feladatokat, non-verbális technikákat.
A folyamat része lehet, amikor a fogyatékossággal, vagy a közös munkához kapcsolódóan adunk információkat, amelyeket fontos tudni a családtagoknak bizonyos helyzetek megértéséhez, továbblépéshez (pl. hogyan függenek össze bizonyos viselkedési formák egy adott fogyatékosság jellemzőivel, vagy egy adott életszakasszal kapcsolatos tudnivalók) – ez nevezzük pszichoedukációnak.
A módszereket, az ülések témáit mindig a résztvevők kérdéseihez, az őket éppen foglalkoztató eseményekhez igazítjuk. Természetesen mindig lehet kérdéseket feltenni, igényeket kifejezni.

Vissza


Mit vállalnak a szakemberek a folyamatban?

A család- és párterápiás, konzultációs szolgáltatás munkatársai vállalják, hogy a szolgáltatást igénybe vevő család/pár emberi méltóságának tiszteletben tartásával, személyiségi jogainak figyelembe vételével, titoktartási kötelezettség mellett, a Magyar Családterápiás Egyesület Etikai Kódexének szellemében végzik munkájukat (http://www.csaladterapia.hu/doc/etikaikodex2013.pdf).
Munkánk során törekszünk arra, hogy olyan bizalomteljes légkört és munkakereteket alakítsunk ki, amely segíti a családdal/párral való közös gondolkodást és problémamegoldást.

Vissza


Mi történik, ha elfogyott a terápiás/konzultációs csomag, de még szeretne hozzánk járni a pár/család?

Vannak esetek, amikor menet közben derül ki, hogy a 4 vagy 6 alkalmas csomag, néha a 10 alkalom is kevésnek bizonyul, a közös munka elindult, de még maradtak átbeszélendő, feldolgozandó témák. Minden folyamat közben tartunk kisebb értékeléseket, ilyen esetekben mi is javasolhatjuk a folyamat meghosszabbítását, ill. a család is kérheti ezt a folyamat során egy alkalommal. Természetesen a javaslat egyik felet sem kötelezi a folytatásra. Ilyen kérés esetén a bejelentkezők számától és szolgáltatás kapacitásától függően, új szerződés megkötése után igénybe vehető egy kiegészítő vagy nagyobb szolgáltatási csomag, folytatódhat a munka.

Vissza


Dönthet-e úgy a család/pár menet közben, hogy mégsem szeretné igénybe venni a szolgáltatást?

Előfordulhat, hogy a vártnál korábban megoldódik, nyugvópontra jut a probléma, amelyen dolgoztunk. Adódhat más olyan helyzet, hogy nem tud folytatódni a folyamat ez előzetes megbeszélés ellenére. Ilyenkor a család/pár kérheti, hogy fejezzük be a közös munkát. Ebben az esetben egy utolsó, lezáró alkalomra hívjuk a családokat, amelyen átbeszéljük a folyamatot, tanulságokat, elbúcsúzunk egymástól.

Vissza


Mi történik, ha véget ér a terápiás / konzultációs folyamat?

Az utolsó alkalommal közösen áttekintjük a folyamatot, megbeszéljük, honnan indultunk és mit értünk el, ki hogyan érezte magát eközben, a jövőben mire lehet érdemes figyelni. Ez egyrészt a közös munka értékelése, másrészt az elbúcsúzás ideje.
Az utolsó alkalom után a koordinátorunk egy anonim, online kérdőív kitöltésére kéri a családtagokat (mindazokat, akik tudnak válaszolni), mellyel a családtagoknak lehetőségük van visszajelezni a szolgáltatásra. Ez sok szempontból (szervezés, körülmények megteremtése, szakmai munka) segíti munkatársainkat és a szolgáltatás fejlesztését. A kérdőív kitöltése kb. negyed órát vesz igénybe.

Vissza


Ha újabb kérdés/probléma merül fel, jelentkezhet-e újra a család?

A családi élet során természetes módon folyamatosan merülnek fel kérdések és témák, például a gyermekek életkorának előre haladtával, fejlődésével, élethelyzetek változásával kapcsolatban. Ezek nagy részét a családtagok sikeresen megoldják, más részével kapcsolatban külső szakmai segítséget vesznek igénybe, mint amilyen a mi szolgáltatásunk. Fogyatékos családtaggal élő családokban a változással összefüggő nehézségek speciálisak, sűrűbben is előfordulhatnak, másképp is alakulhatnak – ez mindenképpen speciális terhelést jelent minden családtag számára. Küldetésünk része, hogy egyrészt képessé tegyük a családokat saját helyzeteik megoldására, elakadás esetén pedig a segítségkérésre, másrészt célunk, hogy biztosítsuk a folyamatosságot, elérhetőek legyünk minden új élethelyzetben.
Korábbi ügyfeleinknek mindig javasoljuk, hogy bátran forduljanak hozzánk újra, ha úgy érzik, ismét fontos lehet a szakmai nézőpontunk akár egy rövidebb konzultációs, akár egy hosszabb, terápiás formában.

Vissza


Mit kérünk a szolgáltatást igénybe vevő családoktól? Nekik mit kell vállalniuk?

A közös munkát vállaló családoktól/pároktól kérjük, hogy töltsék ki a hozzájárulást az személyes adataik kezeléséről, ill. töltsék ki és írják alá a szolgáltatás igénybevételéről szóló megállapodást, teljesítsék vállalt fizetési kötelezettségüket, ill. a terápiás/konzultációs folyamat lezárása után töltsék ki a visszajelző kérdőívet.
Szakemberként abban hiszünk, hogy a nehézségek, problémák megoldásának kulcsa a családtagok/párok kezében van. Legjobb szakmai tudásuk szerint támogatjuk azt a folyamatot, melynek során ügyfeleink megtalálják a számukra legjobb megoldásokat. Ehhez a munkához szükség van a családtagok elkötelezettségére is.

Vissza


Kik dolgoznak a szolgáltatásban?

A szolgáltatás alapítója dr. Garai Dóra, tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta volt.
Szakmai támogatónk 2017 óta Topolánszkyné Zsindely Katalin, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyógypedagógus, kiképző családpszichoterapeuta.
A szolgáltatás teamje öt segítő szakemberből áll (pszichológus, tanár, meseterapeuta, mediátor, stb.), akik elvégezték a Magyar Családterápiás Egyesület képzését. Vagy kiképzett pár- és családterapeuták, vagy a képzésük végén, záródolgozatuk megvédése előtt álló pár- és családterapeuta jelöltek, akik a Magyar Családterápiás Egyesület Etikai Kódexe és szakmai útmutatása alapján szupervízió mellett vezetnek terápiás-, konzultációs üléseket. A szolgáltatás team-je havi rendszerességgel szakmai ülést tart.
Szakmai munkánkat szupervízorunk, dr. Barát Katalin, pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző családterapeuta segíti a havi szupervíziós ülések alkalmával.

Munkatársak

Marton Kinga
 

 

Révay Máté
 

 

Thén Anita
 

 

Udvarnoky Virág
 

 

Vaskor Gréta
 

 

Vissza


Pontosan milyen kérdésekkel érkeznek a családok a szolgáltatáshoz?

Néha nehéz elképzelni, hogyan lehet egy nehéz szituációt megfogalmazni. Egyes családok úgy gondolják, nagyon súlyos probléma esetén szabad csak bejelentkezni hozzánk. Mások nem gondolják, hogy a nehézségeikre, problémáikra családterápiás/konzultációs formában keressenek megoldást.
Néhány példát sorolunk fel arra, az elmúlt öt évben milyen kérdésekkel keresek meg minket családok, párok, szülők:
- Fél éve kaptuk meg gyermekünk autizmus spektrumzavar diagnózisát, de sok kérdésünkre nem kaptunk választ, vagy nagyon ellentmondóak a javaslatok. Számunkra a legnagyobb problémát a viselkedése okozza, nehezen kezelhető, nem értjük, mit kellene másképp csinálni.
- Kicsi kora óta éreztük, hogy kislányunk fejlődése eltér a szokásostól, de sajnos csak 8 év kálváriája után jutottunk el odáig, hogy végre diagnózist kaptunk. Ez idő alatt a kapcsolatunk eléggé megromlott, mindketten nagyon szeretjük, de sok mindent másképp látunk a nevelésével kapcsolatban. Szeretnénk szakemberrel megbeszélni ezeket a gondokat és a párkapcsolatunkon is javítani.
- Az iskolai gondok összecsaptak a fejünk felett: kamasz fiunk ADHD-s, de nem akar fejlesztésre járni, agresszív az osztálytársakkal, néha már a tanárokkal is, ők viszont figyelmen kívül hagyják, hogy sni-s. Otthon nem segít semmiben, nem tartja be a megállapodásainkat, későn jár haza. Nincs több öltetünk, mit tehetnénk.
- Fogyatékos gyermekünk és testvérei kapcsolata problémás. Mi mindig arra neveltük őket, hogy szeressék és segítsék egymást, most viszont alig állnak szóba, állandóan áll a bál otthon. Ezen muszáj változtatni.
- 16 éve egyedül nevelem súlyos, halmozottan fogyatékos lányomat. Most 24 éves, otthon van, nappali elfoglaltsága sajnos nincs. Amíg iskolába járt, viszonylag jól boldogultunk, ő is jól volt. Az utóbbi egy évben már nem csinálja meg a kisebb házimunkákat, éjjel sokáig fent marad, nappal alszik, egyre többször feszült és agresszív, egyszer meg is ütött. Úgy érzem, elfáradtam, kimerültem.
- 32 éves enyhe értelmi fogyatékos fiunk velünk él, egy éve nincs munkája, mi tartjuk el a férjemmel. Előző pár munkahelyét néhány hónap után feladta, azt mondja, hogy fél a munkatársaktól, szerintünk nem igazán tud alkalmazkodni. Halogatja a munkakeresést, nem tudjuk kimozdítani. Otthon egyre több a konfliktusunk, mi már öregszünk, egy kicsit nyugodtabban szeretnénk élni.
- Férjem és gyerekeink kapcsolatában sok a konfliktus, én vagyok köztük a villámhárító, amit egyre nehezebben viselek. Ennek a megoldásában kérem a segítségüket.
Bármilyen kérdésük van, vagy kétségük merült fel azzal kapcsolatban, hogy a pár- és családterápia/konzultáció segítséget jelenthet-e az Önök esetében, koordinátorunk és munkatársaink szívesen válaszolnak levelükre.

Vissza


Szakemberként szeretném ajánlani a szolgáltatásukat, mit kell tudnom?

Bármely letölthető, interneten elérhető anyagunkat használhatja a szolgáltatás ajánlására. Kérdés esetén koordinátorunk szívesen áll rendelkezésére e-mail címünkön, telefonszámunkon.
Szakmai kérdésekben is rendszerszemléletben gondolkodunk. Együttműködünk családsegítő szolgálatok szakembereivel, óvoda- és iskolapszichológusokkal, fejlesztőpedagógusokkal, más segítő szakemberekkel. Célunk a hozzánk forduló családok komplex támogatása, a család tudtával és engedélyével indokolt esetben vállalunk szakmai egyeztetéseket, konzultációkat is.

Vissza