Idén már a boltokba kerülhet a fogyatékos emberek által készített tökmagolaj

2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja a Mátészalkához közeli Géberjénben. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kap esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit. Az Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régióban uniós projekt célja, hogy bebizonyítsa, minőségi és piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak.

A „Jót s Jól” Egyesület tagjai nagyon büszkék a tökmagolajra. „Célunk, hogy kiváló minőségű 100%-ban kézműves terméket állítsunk elő, és lehetőség szerint a teljes termelési folyamat fogyatékos emberek részvételével, értékteremtő munkájával történjen. Ha a tesztelés sikeresen zárul, terveink szerint, már 2012 második felétől a Szatmár Nektárja termékcsalád részekét lesz kapható a tökmagolaj.”- nyilatkozta Magyarné Tordai Zsuzsanna, a „Jót s Jól” Egyesület vezetője.

Az Aktív Műhely program hosszú távon azt szeretné elérni, hogy a kiválasztott szervezetek ne függjenek annyira az állami segítségtől. Ennek első feltétele, hogy képesek legyenek gazdaságilag stabilizálni a működésüket, s a gyártott termékek értékesítéséből származó bevételekből legyen egy biztos anyagi alapjuk. A termékeknek ezért igazodniuk kell a piaci igényekhez, valóban eladható, minőségi termékeket kell készíteni.

Az összességében 165 millió forintos program irányítója a KézenFogva Alapítvány, résztvevő szervezetek: Búzavirág Alapítvány (Vámosújfalu), Esőemberekért Egyesület (Tata), Jót s Jól Egyesület (Géberjén), Szimbiózis Alapítvány (Miskolc).

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.dolgoz6ok.hu