KézenFogva nevelőszülői díj 2017

2016. évben hirdettük meg első alkalommal a “KézenFogva nevelőszülői díj” pályázatot, amelyben olyan elkötelezett nevelőszülőket kívánunk díjazni, akik nagy terhet jelentő feladataik mellett vállalják a fogyatékos gyerekek nevelését, életminőségük javítását, és társadalmi integrációjuk elősegítését. A díj célja a nevelőszülői hivatás társadalmi ismertségének és elismertségének emelése.
Hagyományteremtő módon az idei évben is átadtuk a díjat 3 nevelőszülőnek, akik önzetlen, végtelen szereteten alapuló, küzdelmesen boldog életükkel, professzionális munkavégzésükkel sokat tesznek a fogyatékos gyermekekért, és példát jelentenek mindannyiunk számára.
A díjátadóra a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából tartott „Jobb Velünk a Világ!” Gálaest keretében került sor 2017. december 1-jén a Nemzeti Színházban, ahol díjazottaink egy emlékplakettet vehettek át. A díj bruttó 315.000 Ft-os pénzjutalmat is magában foglal.

A 2017-es évben “KézenFogva nevelőszülői díjjal” elismert nevelőszülői:

Kiss Györgyné - Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózata
Marika 1997 óta nevelőszülő, feladatát készenléti, ideiglenes hatállyal elhelyezett, többnyire 3 év alatti gyermekek nevelőszülőjeként végzi. Kezdetektől napjainkig, 82 gyermekről gondoskodott otthonában, összesen 18 fogyatékos gyermeket nevelt több-kevesebb ideig, 1 gyermeket örökbe is fogadott. Rendkívül felkészült, a különböző fogyatékosságokhoz kapcsolódó ápolási-gondozási szükségletek terén pontos ismeretekkel rendelkező, a különféle szakemberekkel partneri kapcsolatban álló nevelő, aki határozottan és céltudatosan szolgálja a rábízott gyermekek érdekeit, életük további alakulását. Folyamatosan képes arra, hogy szeresse, óvja, ápolja a nevelésében lévő gyerekeket, de ugyanakkor képes arra is, hogy a kellő időben elengedje őket. Fáradhatatlan, nyitott, elfogadó, érdeklődő és előítéletektől mentes egyénisége párosul optimizmusával, vidámságával, életigenlésével.
„Általa megtanultam, hogy minden ember értékes és szerethető, akár egészséges, akár fogyatékkal élő. Rengeteg beteg, sérült, koraszülött csecsemőt ismertem meg a nevelőszülőm által, akik itt nevelkedtek… Szeretettel fordul hozzájuk, mindig rengeteg gyengédséggel vette körül őket, mi nagyok, ezt a mintát visszük tovább életünk során.(…) Eddigi életem legcsodálatosabb lehetőségét kaptam, mikor a családba kerülhettem. Hálás vagyok a nevelőanyukámnak minden együtt töltött percért és remélem, hogy életem során meghálálhatom neki mindazt a jót, szeretetet, megértést, amit tőle kaptam.” (utógondozói ellátásban nevelt lánya méltató szavai)

Kiss Györgyné

 

Kolarovszkiné Tóth Anikó - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózata
Anikó 2003 óta végzi nevelőszülői munkáját. Összesen 29 gyermek nevelkedett a családjában, közülük 7 gyermek fogyatékos volt. A jelenleg nevelt hat gyermek közül két fogyatékos gyermek nevelését látja el. Nevelőszülői hivatását elhivatottan, felelősségteljesen gyakorolja. A nevelőanya és családtagjai emberi hozzáállásukkal példaértékűen valósítják meg a családi értékek átadását, támogatják a náluk nevelkedő gyermekek, kiemelten a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének biztosítását, emberi méltóságuk megőrzését. A család barátságos, gyermekközpontú, nyugodt légköre példa a gyerekek számára, amely beépül személyiségükbe. A gyerekek ragaszkodása a nevelőanya iránt nagyon erős, életükben ő a stabil pont, akire mindig számíthatnak. Fejlesztésükhöz sok türelemre és állhatatosságra van szükség, melyet ő tökéletesen megtestesít, így a gyerekek testi-lelki fejlődése a figyelem és gondoskodás hatására egyenletes. Neki köszönhetően megélik a nagycsalád nyújtotta biztonságot, szeretetet, örömöket, és boldog, teljes életet élő gyerekek lehetnek. Anikó hitvallását az alábbi idézettel fogalmazza meg:
„Száz év múlva mindegy lesz, hogy milyen házban laktál, milyen autód volt, mennyi pénz volt a bankszámládon, de talán egy picivel jobb lehet a világ, mert ott voltál, amikor egy gyermeknek szüksége volt rád.” (Paul Newman)

Kolarovszkiné Tóth Anikó

 

Márkusné Gonda Zsuzsanna - Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózata
Zsuzsa 2007-ben választotta a nevelőszülői hivatást. Két testvérpárt nevel a férjével együtt, közülük 3 gyermek sajátos nevelésű igényű. Harmonikus, gazdag családi hátteret jelentenek a nevelésbe vett gyermekeknek, maximálisan támogatják, szolgálják sajátos nevelési igényeik kielégítését az elfogadás és szeretet mellett minden gyermek esetében egyéni módon, a legmegfelelőbb szakemberek segítségét kérve, személyre szabott fejlesztésekkel. Zsuzsa elkötelezett híve az inkluzív nevelésnek, az integrációnak. Családon belül, közvetlen lakókörnyezetében és tágabb környezetében is ennek megvalósítására törekszik, harcra kész oroszlánként küzd a gyermekek jogainak érvényesítése érdekében és odaadással igyekszik felkészíteni őket a majdani önálló, örömteli életre.
„Ismerek egy kedves, melegszívű, a rábízott gyermekekért tűzön-vízen átmenő, értük minden követ megmozgató, mosolyával, türelmével az emberek szívébe vidámságot varázsoló anyukát, nevelőszülőt, akit a mindennapok harcai, küzdelmei ellenére sem hallani elkeseredni, panaszkodni, elégedetlenkedni. „Ha gond van, az csak azért van, - szokta mondani -, hogy valahonnan még kerítsünk egy kis energiát, egy újabb kreatív szikrát, és megoldjuk valahogyan úgy, hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen”. (egy gyógypedagógus méltató szavai)

Márkusné Gonda Zsuzsanna

 

Díjazottainknak sok szeretettel gratulálunk!