Szamos Gabriella

A rendszerváltást már felnőtt dolgozó nőként éltem meg és nagyon érdekelt a közélet. Amikor GönczÁrpádot megválasztották, mint nő kíváncsi voltam nagyon a feleségére. Amikor először láttam, meg kell, hogy mondjam nagyon kulturált ember benyomását tette rám. Matematika tanári szakon végeztem és így talán érthető, hogy Zsuzsa asszony egész megjelenése olyan volt számomra, mint egy tanárnőé. Nagyon imponált nekem. Csöndes, de határozott ember benyomását keltette. Azt is észrevettem, amikor beszélgettünk, hogy mindezek ellenére nagyon határozott véleménye volt az élet legtöbb dolgában. Nem felszínes dolgokról beszélgettünk már az első találkozónkon, hanem nagyon fontos, lényegi témákról. Ez meglepő volt számomra, mert a társaságában eleinte érthető módon meg voltam illetődve. Később amikor a médiában hallgattam, a véleményem megerősödött: nagyon okos, összeszedett hölgy, akinek nagy szíve van.

A személye kapcsán a férjéről hadd említsem meg, hogy a rendszerváltás után az éppen aktuális események kapcsán mindig vártam, hogy mit fog mondani Göncz Árpád. Ha megszólalt, mindig a szívemből beszélt mindenben tökéletes volt a mondanivalója számomra.

Budán, a Böszörményi úton van egy cukrászdánk, ahol nem tudtunk mit kezdeni este a maradék süteményekkel. Szikszai Ibolyával, aki egy érintett anyuka és az általa vezetett Havasi Gyopár Turisztikai Egyesület sérült tagjaival szövetkeztünk, hogy elviszik este a maradékot. Ez egy hosszútávú kapcsolat volt, ott voltunk sok programjukon és valami csodát találtunk. Fiatal sérült felnőttek ugyanolyan módon élték az életüket, mint az egészségesek. Ugyan úgy örültek vagy sírtak a világ dolgain, mint mi. egyáltalán nem tűntek különlegesnek. Nagyon sokat kaptam tőlük. Szikszai Ibolyát egyszer meghívta Zsuzsa Asszony a Béla utcai Rezidenciájukra és hívhatott egy kísérőt. Engem választott és így találkozhattam Zsuzsa Asszonnyal. Nagyon örültem a lehetőségnek. Délelőtt mentünk. Kint várt már minket a kapunál. Hát ez valami fantasztikus dolog volt. Nálunk ezt faluhelyen csinálták, hogy a vendéget már az utcán várták. A nap folyamán megmutatta a kertet, emlékeit a fákról, a házat, milyen ajándékokat kaptak. Csodálatos volt.

Nagyon érdekes volt, hogy éppen azon a napon sétált a kertben egy másik idősebb asszony aki, odajött bemutatkozni Zsuzsa asszonyhoz: Lévai Anikó édesanyja vagyok, Orbán Viktor anyósa. Szeretném személyesen köszönteni Zsuzsa Asszonyt. A két asszony megölelte egymást.
Vittem tortákat. Délután volt a tortavágás. Árpád is otthon dolgozott, és délután a tortavágásra lejött. Zsuzsa asszony így fordult Árpádhoz: „Árpád, gondoltad volna, hogy Te ma még a Szamos Gabriellával fogsz tortát enni?” Életem egyik legnagyobb meglepetése volt. Ibolya sérültjei műsorral készültek, ezt elő is adták. Volt egy fotós is, aki megörökítette a látogatásunkat.