Kézenfogva érdekvédelem


2010-ben is: Ne Hagyd Magad!

Antidiszkriminációs hálózat a fogyatékossággal élő emberek jogvédelme érdekében

Már nem csak az értelmi sérült emberek, hanem az egyéb sérültséggel élők is segítséghez juthatnak: így fogyatékosságuk okán ők sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe életük lakhatási, foglalkoztatási, képzési-oktatási, egészségügyi és szociális színterein. A komplex antidiszkriminációs hálózatot az operatív központként a Kézenfogva Alapítvány valamint a hálózat tagjai: AOSZ, MEOSZ, SINOSZ működtetik.

2009-ben 130 esetben segített a „Ne hagyd Magad!” antidiszkriminációs jelzőrendszer és az ahhoz kapcsolódó jogsegélyszolgálat. Az antidiszkriminációs program fő célja az értelmi sérült, halmozottan fogyatékos és autista emberek egyenlő bánásmódjának elősegítése. 2010-ben differenciáltabb jogászi tevékenység, kutatási programmal támogatott tudásbázis, valamint egy komplex antidiszkriminációs hálózat tervével indult újra a „Ne hagyd magad!” című országos fogyatékosságügyi antidiszkriminációs jelzőrendszer és az ahhoz kapcsolódó jogsegélyszolgálat. Célja a fogyatékosságügyi területen a komplex antidiszkriminációs hálózat létrehozásával a hálózati együttműködés keretében egy olyan szervezetközi együttműködés és struktúra létrehozása, amely a jobban, szervezettebben tud fellépni a fogyatékos emberek kárára elkövetett diszkrimináció ellen, vagy a szervezeteket hátrányba hozó központi, kormányzati vagy másmilyen, pl. regionális, önkormányzati stb. intézkedés esetén.

A hálózat tagjai: Kézenfogva Alapítvány, a Motiváció Alapítvány, Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Mozgáskorlátozottak Országos Egyesülete (MEOSZ), és a Siket és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ).

Kapcsolat: Gazsi Adrienn