Demokrata: Érték vagy!

NEM JÓTÉKONYKODÁS A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ EMBEREK FOGLALKOZTATÁSA

Érték vagy!

Forrrás: Demokrata - Szabó Judit - 2021. október 13.

"A megváltozott munkaképességű dolgozók 155 ezer fős tábora kicsi, de nagyon fontos szelete a magyar munkaerőpiacnak. Éppen ezért igen jelentősek azok a rendezvények, ahol a piaci szereplők közvetlenül találkozhatnak az érintettekkel. A Demokrata a KézenFogva Alapítvány fővárosi speciális állásbörzéjén járt. Sikertörténetek nyomában.

Sokan még ma is úgy tekintenek a meg-változott munkaképességű embereknek állást kínáló vállalatokra, mint szociális foglalkoztatókra - ez azonban téves sztereotípia. Ezeknek a cégeknek ugyanis az a céljuk, hogy értelmes tevékenységet kínáljanak az érintett munkavállalóknak, akik ha megtalálják a számukra megfelelő beosztást, komoly hozzáadott értéket tudnak képviselni.
Ezt a célt szolgálja a szemléletváltás, amely 2010 után kezdődött az egészségkárosodással élő emberek hazai foglalkoztatásában. A korábbi, főként támogatásközpontú megközelítés termelésközpontúvá vált. Az állami ösztönzők napjainkban a hatékony piaci helytállást helyezik előtérbe: a munka érték lett. Mindez azt jelenti, hogy a munkaerőpiac e speciális szegmensében is érvényesül a „segély helyett munkát” szemlélete.

Fontosság és remény

A Magyar Nemzeti Levéltár óbudai telephelyén portás-recepciós munkakörben dolgozó Luca érettségizett, csinos, fiatal hölgy, aki ha nem említené, észre sem vennénk, hogy látássérültként éli mindennapjait. Ifjú kora ellenére már sokrétű munkatapasztalata van, ahogy mondja, megváltozott munkaképességű álláskeresőként a KézenFogva Alapítvány támogatása nélkül talán még mindig korábbi munkahelyén dolgozna, pedig ott kevésbé érezte jól magát, mint a mostanin.
- Szeretek bejárni a levéltárba, mert itt mindenki azt érezteti velem, hogy ugyanannyit érek, mint a nem egészségkárosodással élő emberek. Előítélet-mentes, befogadó és támogató a környezet, ráadásul a fizetésem is több. A rendszeres munka reményt ad, hogy fontosnak érezzem magam, hiszen rajtam múlik, hogy a munkatársaim megkapják-e a nekik érkező küldeményeket, illetve elérik-e őket azok a partnerek, akik külső helyszínekről telefonálnak. Büszke vagyok rá, hogy fejből tudom a mellékeket, amelyeken kollégáimat kapcsolnom kell. Végre megtaláltam a nekem való munkát!
A munkáltató képviselőjétől, Klinger Mihálytól megtudjuk, Luca szívvel-lélekkel végzi munkáját, beilleszkedése is zökkenőmentes volt.
- A Magyar Nemzeti Levéltár jelenleg is több megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat, akiknek a teljesítményével annyira elégedettek vagyunk, hogy további állásokat is kínálunk portás-recepciós illetve digitalizáló- szkennelő munkakörökben. Rengeteg a tennivaló, a levéltárban annyi digitalizálatlan iratanyagot őrzünk, hogy ha a dokumentumok lapjait egymás után tennénk, 90 kilométernyi aktát sorakoztathatnánk fel. Egyszóval szeretettel várjuk a jelentkezőket, akiknek a munkájára óriási szükség van!

KézenFogva könnyebb

A KézenFogva Alapítvány 2010 óta segíti az egészségkárosodással élő munkavállalók szerepvállalását. Ez idő alatt több mint háromszáz jelentkezőt helyeztek el főként a nyílt munkaerőpiacon, többek között csomagoló, árufeltöltő, konyhai kisegítő, takarító, informatikus, rendszergazda, recepciós, HR-es és telefonos ügyfélszolgálati munkatárs pozícióban.
Fehér Miklós divízióvezető arról számol be, hogy gyakran hónapok, de akár évek is eltelhetnek, amíg egy fogyatékossággal élő állást talál. Ezeknek az embereknek a foglalkoztatása nagyon sok segítséget és felkészítést igényel.
- Nálunk minden egyes ügyfélnek személyes mentora van, aki szükség esetén támogatást nyújt az álláskeresőnek. Személyes interjú, illetve teszt formájában mindenkinek felmérjük a képességeit és az igényeit. Akik alkalmasnak bizonyulnak a nyílt munkaerőpiacra, négyhetes munkára felkészítő képzésen vehetnek részt, esetenként a leendő munkahelyükön, ahol konkrét munkafeladatok mellett többek között a beilleszkedés és az érdekérvényesítés szabályaival ismerkednek meg. Nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatóknak is nyújtunk szolgáltatásokat, akik idővel rájönnek, hogy az állami ösztönzőkön túl más előnyei is vannak a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának.
Az alapítvány a kisvállalkozásoktól az állami és az önkormányzati fenntartású intézményeken át a multinacionális cégekig számos munkáltatóval szerződéses kapcsolatban áll.
Fehér Miklós kiemeli, a tapasztalatok azt igazolják, hogy a sérült emberek jótékonyan hatnak a munkahelyi kollektívára, befogadóbbá teszik a közösséget, nemcsak az új kolléga, hanem egymás iránt is. Mindez egyértelműen kihat a csapat teljesítményére. A kezdeti nehézségeken túllendülve a fogyatékossággal élő munkavállalók hosszú távon megbízhatóan dolgozó, lojális munkaerővé válnak. Ennek a jelenségnek pedig már társadalmi üzenete van. Csakúgy, mint annak, hogy hazánkban sokkal magasabb az egészségkárosodással élő emberek munkaszerződéssel történő, nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatása, mint Európa egyes fejlettebb szociális ellátórendszerű államaiban, köztük például a skandináv országokban.

Az önelfogadás fontossága

A mozgáskorlátozottként élő Ilona weben csatlakozik a programhoz.
- Bár járni nem tudok, soha nem fogadtam el, hogy valaki más tartson el engem - mondja. - Távmunkában foglalkoztatnak négy hónapja, teljes munkaidőben, írásban, élő chaten ajánlok kulturális programokat az érdeklődőknek, és segítem őket a jegyvásárlásban. Az előző munkahelyemen telefonos ügyfélszolgálaton dolgoztam, ami nagyon stresszes munkakörnek bizonyult, így nagy meg-könnyebbülés, hogy most nem szóban kell kommunikálnom. Családias légkört árasztó csapatban végzem a munkámat, kollégáim rögtön befogadtak, mintha ezer éve együtt dolgoznánk. Azt szoktam mondani, hogy az álláskeresésem boldog véget ért, életem legjobb munkahelyén.
Pallagi-Tóth Krisztina a színház- és koncertjegyeket árusító InterTicket Kft. képviselőjeként arról mesél, hogy a Covid járvány jelentősen átszabta a cég életét. Mint kifejti, korábban kizárólag irodához kötötten tudta elképzelni az ügyfélszolgálati feladatkört. A vírushelyzet azonban rákényszerítette kollégáit az otthoni munkavégzésre, amely a kezdeti fenntartások ellenére nagyon hatékonynak bizonyult. Ilonára az ügyfélszolgálat bővítése során találtak rá, hosszú távra terveznek vele, hiszen munkájának mi-nősége jócskán felülmúlja a kezdeti várakozásokat. Egy ilyen munkakörhöz intelligencia és végtelen türelem szükséges, Ilonában pedig mindkét adottság megvan.
András a Metro Áruház ferencvárosi üzletében árellenőrzőként végez könnyű fizikai munkát a tejtermékrészlegen, de ha kell, árut tölt fel, vagy éppen a rövid lejáratú termékek frissességét vizsgálja.
- Érettségi után több helyen is próbálkoztam, de nem sikerült munkát találnom, sorra kudarcok értek, ekkor fordultam a KézenFogva Alapítványhoz. Tavaly munkára felkészítő programon és kommunikációs tréningen is részt vettem, az itt szerzett tapasztalatokat azóta is nap mint nap hasznosítani tudom a munkahelyemen. Az utóbbi időben azt tanultam meg, hogy mindig van újabb lehetőség, küzdeni kell, menni tovább, és elszántan hinni abban, hogy mindenkire várnak a képességeihez és vágyaihoz illeszkedő esélyek.
Ahogy a fórum egyik résztvevője megfogalmazta, a megváltozott munka-képességű embereknek az élet különböző színterei közül a munka világában a legbonyolultabb önmaguk elfogadtatása a nehezen lebontható előítéletek miatt. Éppen ezért nagyon fontosak azok az alkalmak, amelyek közelebb hozzák őket a társadalom többi tagjához.

TÍZ ÉV ALATT MEGDUPLÁZÓDOTT A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK FOGLALKOZTATÁSA

Hazánkban mintegy 5-600 ezer fogyatékos személy él, közülük jelenleg 155 ezren dolgoznak: négyötödük a nyílt munkaerőpiacon, a többiek úgynevezett védett munkahelyeken.
A megváltozott munkaképességű dolgozók hazai foglalkoztatottsága 2010 előtt az egyik legalacsonyabb volt az Európai Unióban. Ennek mértéke azonban az akkori 18-ról mára 44 százalékra emelkedett, vagyis az elmúlt tíz évben sikerült feljutni az erős európai középmezőnybe.
A társadalom egyik legsérülékenyebb csoportjának foglalkoztatása kiemelt kormányzati feladat.
Az állam - jogszabályi könnyítésekkel, anyagi támogatással és egyéb ösztönzőkkel - azokat
a fogyatékosságügyi programokat, illetve támogatásokat részesíti előnyben, amelyek önálló döntések meghozatalához, önálló jövedelemhez, végső soron pedig önálló életvitelhez segítik az érintetteket.
Ennek érdekében a kormány idén csaknem 49 milliárd forinttal támogatja a védett munka-helyként számon tartott, úgynevezett akkreditált cégeket, amelyeknél több mint 30 ezer egészségkárosodással élő dolgozót foglalkoztatnak. Ezzel párhuzamosan a nyílt munkaerőpiacon azoknál a hazai vállalatoknál, ahol 25 főnél többen dolgoznak, kötelesek megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazni a létszám öt százalékának erejéig. Amennyiben egy munkáltató nem tesz eleget ennek az előírásnak, rehabilitációs adót kell fizetnie, kvázi büntetőadóként.
Tovább motiválhatja a fogyatékossággal élő emberek munkavállalását, hogy januártól eltörölték számukra a jövedelemkorlátot. Vagyis január 1-jétől a rehabilitációs vagy a rokkantsági ellátásban részesülő személy is annyit kereshet ellátásának megtartása mellett, amennyit csak tud. Korábban ugyanis ha három egymást köve¬tő hónapban a bruttó jövedelme meghaladta a minimálbér 150 százalékát (tavaly 241 500 forintot), akkor a rehabilitációs vagy a rokkantsági ellátását megszüntették."

Forrrás: Demokrata - Szabó Judit - 2021. október 13.