magyarhirlap.hu: Komplex kormányprogram a megváltozott munkaképességűekért

A kormány év végén komplex és kiemelt program indítását tervezi a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját segítendő tízmilliárd forintos támogatással - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár a jobbikos Vágó Sebestyén írásbeli kérdésére válaszul.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában az államtitkár jelezte, hogy az uniós támogatással megvalósuló projekt mellett napirenden van a jelenlegi szabályok áttekintése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának további növelése érdekében.

Rétvári Bence közlése szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának ösztönzése munkavállalói oldalon is megvalósul. A munkáltatói adóterhek csökkentését célzó rehabilitációs kártya alapján több mint 30 ezer fő után veszik igénybe a járulékkedvezményt.

Kitért arra is, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján a munkáltatók a rehabilitációs foglalkoztatás keretében felmerülő bér- és többletköltségekre pályázat útján nyerhetnek támogatást. Ezáltal idén 30 375 megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása valósul meg 34 milliárd forintból. 

A megváltozott munkaképességűek számára az Új Széchenyi Terv részeként nyílt lehetőség rehabilitációs szolgáltatásokra és képzésekre összesen 23,5 milliárd forintból a TÁMOP program keretében. Ennek eredménye 7731 érintett bértámogatással történő elhelyezkedése, 6000 személy átképzése, valamint speciális szolgáltatások nyújtása - részletezte a parlamenti államtitkár. 

Jelezte: a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedést segíti a rehabilitációs ellátás folyósítása melletti, heti 20 órában megengedett munkavégzés.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő program zárul le

Lezárult a KézenFogva Alapítvány megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő kétéves programja, amelynek segítségével csaknem nyolcvan embernek sikerült munkát találni - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.

Az alapítvány közleménye szerint a Ránk számíthatsz a munka világában! elnevezésű program célja az volt, hogy 2013 augusztusa és 2015 júliusa között megváltozott munkaképességű emberek munkába állítását segítse.  

Hozzátették, hogy teljesítették a projekt legfontosabb célkitűzését, ugyanis csaknem nyolcvan, megváltozott munkaképességű embert sikerült elhelyezni, közülük több mint ötven embert három hónapot meghaladóan a nyílt munkaerőpiacon. A munkaerő-közvetítések száma mintegy ötszázra tehető a két év alatt.

A program során több mint száz munkáltatóval álltak kapcsolatban, amelyek között van multinacionális nagy cég, állami fenntartású intézmény és kis magánvállalkozás is - írták.

A KézenFogva Alapítvány a többi között azért dolgozik, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is méltósággal élhessék mindennapjaikat. Segítenek, hogy ügyfeleik teljes értékű munkát végezhessenek, ennek érdekében pedig nemcsak a munkavállalót támogatják, hanem a munkáltatóban és a közvetlen munkatársakban is erősítik a kölcsönös el- és befogadást - zárul a közlemény.