Hajdú-Bihari Napló: Egy másféle pályán mozogtak

Kétszáz diák ismerkedhetett meg a fogyatékkal élők – mozgás-, látásés értelmi sérültek – mindennapi kihívásaival a Kossuth téren pénteken. A Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el! kampányában fiatalokat érzékenyít és biztat az elfogadásra, segítségnyújtásra.
 
„Az előítéletekhez szerencsére még túl fiatalok, de félelmeik és kérdéseik vannak a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban. Ezeket igyekszünk oldani, megválaszolni az interaktív érzékenyítő napokon” – mondta Kelemen Petra, a Kézenfogva Alapítvány kommunikációs munkatársa azokról az általános és középiskolás diákokról, akiknek egy kalózhajóvá alakított kamionon volt lehetősége megismerkedni a sérültek mindennapi nehézségeivel pénteken a Kossuth téren.
 
– Az értelmi fogyatékos kalóz szobájában egy hosszú, bonyolult, idegen szavakkal teli mondattal próbáltuk megéreztetni az értelmileg sérültek helyzetét, ha a saját tempónkban és fogalmainkkal beszélünk hozzájuk. A kétszáz diák a siket kalóznál a jelnyelvvel ismerkedett, a látássérültnél bekötött szemmel tapogatózott egy kincsesládában, továbbá kerekesszékes akadálypályán versenyezett, de beszélgettünk velük az autizmusról is – sorolta. A tíz éve tartó programnak a cívisváros a hetedik állomása volt, az országban még három helyszínen jelennek meg a szervezők.