híradó

M1 Híradó: Herczegh Anita megnyitotta a KézenFogva Alapítvány élménynapját

Ép és sérült gyerekek közösen vettek részt az ország legnagyobb létszámú élő csocsójátéka rekordjának felállításában.
 
Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége nyitotta meg a KézenFogva Alapítvány fogyatékkal élő és egészséges gyerekeket közös játékra invitáló Hétköznapi Kihívások elnevezésű élménynapját a Margitszigeti Atlétikai Centrumban pénteken.
 
A délelőtt folyamán ép és sérült gyerekek közösen vettek részt az ország legnagyobb létszámú élő csócsójátéka rekordjának felállításában.
 
Herczegh Anita elmondta, sok ilyen rendezvényre van még szükség, hogy ép és sérült emberek megismerjék egymást, hogy "együtt legyünk, együtt játsazunk, megismerjük egymás problémáit, nehézségeit, kvalitásait". Mint kifejtette, az emberek sokkal megértőbbé, érzékenyebbé és toleránsabbá válnak az ilyen találkozások alkalmával. "Fontos, hogy megismerjük egymást és megtanuljunk egymás mellett élni, okosan segíteni egymásnak" - mondta el Herczeg Anita, aki úgy véli, hogy akik mindennapjaikban nem találkoznak valamilyen fogyatékossággal élő emberrel, a természetes tolerancia és elfogadás mellett olykor "sután állnak" az egyes helyzetekhez és nem tudják, mikor van szükség a segítségnyújtásra.
 
Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője szerint a fogyatékos és nem fogyatékos embereknek együtt kell élniük, cselekedniük és láttatniuk magukat. "Ma nem tapasztaljuk, hogy az iskolában, a villamoson, a munkahelyen minden huszadik ember fogyatékossággal élne. Még mindig kevesebben vannak jelen a normál társadalmi életben, mint ahogy azt számarányuk indokolná. Ezért dolgozunk mi, hogy a fogyatékossággal élők társadalma láthatóbb legyen" - fejtette ki Pordán Ákos.
 
A különleges játék, amelyben az ép és sérült gyerekek csapattársaikkal közös kötél mentén felfűzve alkottak óriás élő "csocsóasztalt", ezt az összefogást, együttélést szimbolizálja az alapítvány képviselője szerint.
 
A pénteki programban 26 fővárosi általános és középiskola diákja, mintegy nyolcszáz gyerek vesz részt, akik a nap során számos játékos feladat révén kerülhetnek közel egymáshoz, ismerhetik meg egymás problémáit, élethelyzetét. A gyerekek kipróbálhatják a KézenFogva Alapítvány Kalózkamionját is, amely játékos formában segít megérteni a gyerekeknek, hogyan élik meg mindennapjaikat a valamilyen fogyatékossággal élő, például látás-, hallássérült vagy autista gyerekek és felnőttek.

A helyszínen készült videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: