Vas Népe: Kincs az elfogadás

 
Gyerekzsivajtól volt hangos kedden délelőtt a Fő tér. A részt vevő mintegy 220 gyermek Szombathely általános és középiskoláiból érkezett egyebek között a Bercsényi és a Brenner János Általános Iskolából a Kézenfogva Alapítvány által szervezett rendezvényre.

A diákok különleges programon vehettek részt, amely a Fogadd el, fogadj el címet viselte.

– Idén egy kamiont alakítottunk át kalózhajóvá, hogy a kalózok és egy kincsestérkép segítségével keressük meg azt a kincset, ami valójában nem más, mint a fogyatékos ember és az egészséges ép fiatal barátsága, együttléte – fogalmazott Váradi Ildikó programvezető.


A program célja az volt, hogy megmutassák a fiataloknak, fogyatékos és ép ember között nincs akkora különbség, mint ahogyan ők ezt elsőre elképzelik. A Brenner iskolában már több éve foglalkoznak fogyatékkal élő gyermekekkel, ezért a tanárok fontosnak tartják, hogy az egészséges diákok betekintést nyerjenek a fogyatékkal élők világába.

A gyerekek különböző játékokon keresztül tapasztalhatták meg a fogyatékkal élők, többek között a mozgássérültek, autisták és a látássérültek mindennapos kihívásait.

– Azt is megtudtam, hogy a fogyatékkal élő embereknek milyen nehéz közlekedni és tájékozódni a mindennapokban, és megtudtam azt is, hogyan tudok nekik ebben segíteni – osztotta meg élményeit és tapasztalatait Pásztory Sára, a Brenner iskola diákja.

Az egész napos rendezvény legfontosabb üzenete az volt: mindenki képes mindenre, csak vannak, akik picivel több segítségre szorulnak céljaik eléréséhez.