Szombathelyi TV: Kalózhajó a Fő téren

Az elfogadás, a tolerancia jegyében a fogyatékos emberek élete köré épülő játékokkal, kincskeresővel várták az iskolásokat és az érdeklődőket Szombathelyen. A résztvevő mintegy 220 gyerek Szombathely általános és középiskoláiból érkeztek a rendezvényre, többek között a Bercsényi és a Brenner János Általános Iskolából.
 
Gyerekzsivajtól volt hangos kedden délelőtt a Fő tér. A Brenner János Általános Iskola hatodikosai egy különleges programon vehettek részt, amelyet a Kézenfogva Alapítvány szervezett.
 
Váradi Ildikó – programvezető, Kézenfogva Alapítvány: „Ez a program a Fogadd el, fogadj el program 2006-ban indult, immár 10 éves, és idén egy kamiont alakítottunk át kalózhajóvá, hogy a kalózok és egy kincsestérkép segítségével keressük meg azt a kincset, ami a fogyatékos ember és az egészséges ép fiatal barátsága, együttléte jelenthet. A program célja az volt, hogy megmutassák a fiataloknak: a fogyatékos és ép ember között nincs akkora különbség, mint ahogyan ők azt elképzelik. Különböző játékokon keresztül tapasztalhatták meg a fogyatékkal élők, többek között a mozgássérültek, autisták, és a látássérültek mindennapos kihívásait."
 
Pásztory Sára – tanuló, Brenner János Általános Iskola: „Megtudtam azt, hogy a fogyatékkal élő embereknek milyen nehéz közlekedeni és a mindennapokban tájékozódni és megtudtam azt is, hogyan tudok nekik ebben segíteni.”
 
A Brenner-iskolában már több éve foglalkoznak fogyatékkal élő gyermekekkel, ezért a tanárok fontosnak tartják, hogy az egészéges diákok betekintést nyerjenek a fogyatékkal élők világába.
 
Németh Roland – tanár, Brenner János Általános Iskola: „Úgy veszem észre, hogy nagyon érdekli őket az egész program és biztos, hogy segít ez nekik abban, hogy ezután ők is pozitív szemlélettel álljanak a diákokhoz, nemcsak a társaikhoz, hanem mással szemben is és tudják értékelni azt, hogy ha valaki egészséges.
 
Az egész napos rendezvény legfontosabb üzenete az volt: mindenki képes mindenre, csak vannak, akiknek egy valamivel több segítég szükséges céljaik eléréséhez.

A videó az alábbi linkre kattintva nézhető meg: http://szombathelyi7.hu/hirportal/ter-kep/6343-kalozhajo-a-fo-teren