újbuda

Újbuda.hu: Mennyire ismerjük a fogyatékkal élőket?

Óvodavezetőknek tartottak érzékenyítő tréninget, hogy segítsék a fogyatékkal élő és a speciális nevelési igényű gyerekek integrációját. A KézenFogva Alapítvány Közös a Napunk! közvélemény-formáló programja újszerű megközelítéssel kapcsolja össze a gyerekeket, szülőket és óvodapedagógusokat.
 
– Azért fontos, hogy minél korábbi életkorban kezdjük el a pedagógus és a pedagóguson keresztül a gyerekek érzékenyítését a fogyatékos emberekkel kapcsolatban, mert a bölcsődés- vagy óvodáskorú gyerekeknél azt látjuk, számukra semmiféle problémát nem jelent, hogyha valaki egy kicsit más: nem lát vagy másképpen jár – mondta Kovács Éva, a KézenFogva Alapítvány módszertani munkatársa.
 
A projekt három elemből áll. Egyrészt harmincórás továbbképzést biztosít óvodapedagógusok számára, másrészt olyan rendhagyó előadásokkal, interaktív mesejátékkal szól az óvodásokhoz, amelyet fogyatékos és speciális nevelési igényű tanulók adnak elő. Harmadik elemként pedig az óvodás csemeték szüleit vonja be. Az óvodavezetőknek szóló tréning eredetileg nem volt a programban.
 
– A visszajelzések alapján fölmerült, hogy az óvodavezetők is szeretnének ilyen tréninget, az alapítvány pedig felajánlotta, hogy megtartja nekik is – mondta Baráth Andrea, Újbuda Önkormányzatának esélyegyenlőségi munkatársa. Az érzékenyítő délelőttön a trénerek különböző fogyatékossággal élő emberek, a Nem Adom Fel alapítvány úgynevezett tapasztalati szakértői voltak. Így a résztvevők a számtalan praktikus információ mellett – például, hogy kell kerekes székest vagy látássérültet átsegíteni az úttesten – a mássággal élők mindennapjaiba is jobban beleláttak.
 
– Kerekes székkel vagy más korlátozottsággal is lehet ugyanolyan boldogan és vidáman élni, ugyanolyan energikusan végigvinni a napot – mondta Báder Richárd, a KézenFogva Alapítvány munkatársa, aki szintén kerekes székes. Egy biztos, óriási hatással volt a résztvevőkre a program. A különleges élmény után más emberként tértek haza.

– Ahogy állomásról állomásra megismerkedtem a különböző fogyatékkal élőkkel, egyre jókedvűbb és boldogabb lettem attól, ami belőlük sugárzik, azokból, akik az életüket a nehézségeik ellenére is örömmel élik – mondta Czárné Gergelyi Mária, az Újbudai Karolina Óvoda intézményvezetője.

(H. L.)