gyogyhir.hu: 2060-ra megduplázódik a 65 felettiek aránya

„Korszerű tudás és minőség a szociális szolgáltatásban” - nagy sikerrel zárult a KézenFogva Alapítvány részvételével zajló, nemzetközi partnerségben megvalósuló ’Nem gondozottak, hanem teljes jogú állampolgárok’ (Not Patient, but Citizens with Rights) projektje, amely az Európai Gondozási Tanúsítvány továbbfejlesztését és újabb európai országokra való kiterjesztését célozta.
 
„Az elmúlt 4 év alatt eddig mintegy kétezer ember szerezte meg hazánkban a KézenFogva Alapítványon, illetve hazai partnerszervezetünkön, a SzenyoRita Egyesületen keresztül az Európai Gondozási Tanúsítványt, amelynek köszönhetően jobb munkakörülmények közé kerülhettek a szociális ellátás területén itthon és külföldön egyaránt”- mondta el Kovács Éva, a KézenFogva Alapítvány munkatársa. „A most lezárult projekttel elértük, hogy Európa-szerte már 6500 szociális szakember rendelkezik a Tanúsítvánnyal; a programot működtető partnerszervezetek, így a részt vevő országok száma 16-ra emelkedett. A projektben elkészítettünk egy egységes, de a résztvevő országokra adaptált képzési anyagot. A partnerek közös üzleti és kommunikációs tervet fogadtak el, amely garantálja az Európai Gondozási Tanúsítvány hosszú ideig tartó működtetését és fennmaradását”.
 
2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a lakosságon belül a jelenlegi 17%-ról 30%-ra növekszik, míg a 80 évesnél idősebb emberek aránya a jelenlegi 5%-ról 12%-ra nő. Mindez egyre fokozottabb terhet ró a szociális szektorra, amely mégis komoly munkaerőhiánnyal küzd, emellett erőteljes munkaerőmigráció jellemzi. A munkaerő, amelynek egy része képzetlen a területen, komoly kihívással néz szembe akkor, amikor egy új országban kezd dolgozni. Sok esetben alapvető szakmai információi hiányoznak, ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Erre kínálhat megoldást az Európai Gondozási Tanúsítvány, melyet 2006-ban dolgozott ki egy több európai ország részvételével dolgozó nemzetközi munkacsoport. Magyarországon a KézenFogva Alapítvány, mint nemzeti vezető partner vett részt a fejlesztési munkában, illetve az elmúlt 2 évben a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges egységes felkészítő képzés adaptációját és terjesztését végezte. A tanúsítvány és a minősített felkészítő képzés célja, hogy elősegítse a munkavállalók európai mobilitását, és támogassa a tudást és értékeket magában foglaló, a gondozási szolgáltatásokra vonatkozó közös tudásalap létrejöttét.
 
Az EGT megszerzéséhez a hallgatóknak egy, az Európai Uniós követelményeknek megfelelő, 96 kérdésből álló, az Alapvető európai szociális gondozói tudáson (BESCLO) alapuló tesztet kell kitölteniük. A tanúsítvány birtokosai rendelkeznek azzal az ismeretanyaggal, amely szükséges a gondozói szektorban való biztonságos, elsődleges gondozási tevékenységek elvégzéshez.
 
Kovács Éva hozzátette, hogy a 2011 ősze és 2012 nyara között Bács-Kiskun megyében vizsgázók körében felmérést készítettek, hogy megtudják, mik a tapasztalatok a felkészítő tréningről és a vizsgáról, illetve milyen módon tudják hasznosítani a megszerzett tanúsítványt. „A válaszadók pozitív tapasztalatokról számoltak be a képzés során tanultak felhasználhatóságát illetően. A vizsgázók fele új munkahelyet talált a tanúsítvány segítségével, vagy meglévő munkahelyén jobb pozícióba került, magasabb fizetést kap, vagy napi munkája során sikeresen alkalmazza a képzésen tanultakat. Összességében azt látjuk, hogy vizsgázóink különböző képzettséggel és elvárásokkal érkeztek a tréningre és a vizsgára, azonban a tanúsítványt jellemzően jól tudják használni a munkaerőpiacon, a képzésen szerzett ismereteket hasznosnak és korszerűnek tartják.”
 
Az Európai Gondozási Tanúsítványról bővebben az alábbi weboldalon olvashat: www.eccertificate.eu