híradó

Hirado.hu: Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő program zárult

Lezárult a Kézenfogva Alapítvány megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő program, amelyben hetvenöten vettek rész a felkészítő tréningeken, és tizenöt embert állítottak munkába - közölte az alapítvány az MTI-vel.
 
A szervezet közleménye szerint a Fogyatékos emberek foglalkoztatását fejlesztő inkubátorház (FEFI) és vállalkozási központ elnevezésű program átfogó célja volt, hogy verseny- és piacképessé tegye a fogyatékos emberek munkáját és minél több ember elhelyezkedését segítse.
 
Az inkubátorház-program keretében az alapítvány 150 órás módszertani képzéseket szervezett megváltozott munkaképességű és fogyatékos embereknek, ahol elsajátíthatták a munkahelyi beilleszkedéshez szükséges ismereteket. Ezenkívül a munka- és munkaerő-közvetítéssel, valamint a szociális foglalkoztató szervezetek piaci szemléletének fejlesztésével is hozzájárult a fogyatékos emberek integrált foglalkoztatásához.
 
A program 2012 júniusában indult, azóta 75-en vettek részt a felkészítő tréningeken, és 15 embert állítottak munkába, akik hat hónapig a KézenFogva Alapítvány alkalmazásában dolgoztak nyílt piaci munkáltatónál, külső helyszíni munkavégzéssel. Közülük tizenhárom embert sikerült a fél év lejárta után is foglalkoztatni, nyolcan közülük pedig már több mint egy éve dolgoznak a nyílt munkaerőpiacon.
 
Mateisz Martin, a program projektvezetője a közlemény szerint elmondta: több szociális foglalkoztató szervezet párhuzamos fejlesztésének koordinálása mellett rendszeresen tartottak úgynevezett érzékenyítő programokat. Ennek és a felkészítő tréningeknek köszönhetően például egy francia tulajdonú nagyáruházlánc a már alkalmazott hallássérült dolgozók mellett minden áruházában szeretne további, szájról jól olvasó hallássérült pénztárosokat alkalmazni.
 
Ráadásul új munkaköröket is kialakítottak, célzottan értelmi fogyatékos és autista embereknek az áruvédjegy-beragasztó, valamint a lejáratiidő-kontroller munkakörben. Az IBM ISSC Kft. pedig már a saját, munkára felkészítő képzéseit szervezi, amivel tovább növelné a fogyatékkal élő munkavállalói számát.
 
A KézenFogva Alapítvány az inkubátorház-program végeztével is folytatja a fogyatékos emberek foglalkoztatásának támogatását. Az egyéni igényeknek megfelelő, fenntartható munkahelyek fejlesztésért létrejött Aktív Műhely a tervek szerint hamarosan országos szinten, egyre több szervezet bevonásával, infrastrukturális fejlesztésekkel kiegészítve működik tovább - olvasható az alapítvány közleményében.