pecsma.hu: Képzés a pécsi tanároknak

A mai naptól a KézenFogva Alapítvány jóvoltából ingyenes pedagógusképzésen vehetnek részt a pécsi tanárok, a cél, hogy a jövőben érzékenyítő, közvélemény-formáló órákat tarthassanak diákjaik számára. A fogyatékos emberek elfogadását segítő programot már harmadik éve hirdeti meg az Alapítvány.
 
A képzés keretében általános és középiskolai tanárokat készítenek fel a fogyatékos emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére. Az órákat úgy nevezett tapasztalati szakértőkkel együtt tartják, akik fogyatékos emberek, velük együtt lesznek az órák hitelesek és teljesek. A fogyatékos résztvevők számára is tartanak felkészítő tréninget, az itt tanultakat nem csupán a pedagógussal közösen vezetett tanórán, de életük számos más területén is tudják hasznosítani, így kiszolgáltatottságuk is fokozatosan csökken.
 
A pedagógusképzést követően megvalósuló osztályfőnöki órák nagyban hozzájárulnak egy elfogadóbb, a másság irányába nyitottabb társadalom kialakulásához. A Kézenfogva Alapítvány vallja, hogy az elfogadás csak a megismerésen keresztül valósulhat meg, szükség van személyes tapasztalatokra ahhoz, hogy ne féljünk egymástól, bátran és őszintén merjünk közelíteni.
 
- Megtanítjuk, hogy minden ember értékes, tud valami olyat, ami a közösség számára fontos, mert társadalmunk attól egész, hogy mi emberek különbözőek vagyunk – mondja Pordán Ákos, az Alapítvány ügyvezetője.
 
A mostani képzésen résztvevő huszonnégy pedagógus több pécsi iskolából jelentkezett. Érkeztek például a Budai Városkapu Általános Iskolából, a Szent Mór Iskolaközpontból valamint a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskolából is. Elmondásuk alapján főként azért vesznek részt az oktatáson, mert segíteni szeretnék a fogyatékos emberek társadalmi integrációját, és a diákok elfogadásra, empátiára való nevelését.
 
A 11 fogyatékos ember és segítőik is különböző intézményekből jöttek, például a Kerek Világ Alapítványtól, a Fogd a Kezem Alapítványtól, és a Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Intézményétől, számukra a képzés bentlakásos.
 
Visszajelző kérdőív a képzésen résztvevőknek itt letölthető.