Lányiné Engelmayer Ágnes

Hogy Zsuzsával mikor találkoztunk először, már nem emlékszem, talán az 1990-es évek elején valamikor… Arra viszont tisztán emlékszem, hogy már első pillanatban megragadott a meleg tekintete, kedves mosolya, derűs arca, odafordulása. Ha szomorú dolgokról beszéltünk is, akkor sem láttam sose kétségbeesettnek, mindig békés, megnyugvást sugárzó arc nézett velem szembe. „Mi annyi mindent megéltünk már” – mondta Zsuzsa sokszor. A hétköznapi történéseket, ha éppen szomorú esemény is érte, inkább tapasztalatként használta fel, ami gazdagabbá tette személyiségét. Így az első szó, ami eszembe jut róla, hogy mindig „odaforduló” volt: az ösztönös érzékenységet nagyon értékeltem benne, hiszen a gyakorlati életből vett praktikus tudásával tudott segíteni másoknak. Zsuzsa érzékenységével rátapintott, hogy mire van éppen szüksége a hozzánk forduló családoknak.

A fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok családi kapcsolatainak ápolása fő szakmai céljai közé tartozott Zsuzsának: az összetartozás értékét képviselte munkája során. Mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy ébren kell tartani az emberi kapcsolatokat. Munkájának másik fő hangsúlya a fogyatékossággal élő gyermekek testvéreivel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozott – ennek fontosságát Zsuzsa kezdeményezte az Alapítványnál. Tapasztalata szerint ugyanis a figyelem gyakran a fogyatékossággal élő személyekre összpontosul a családban, s így a testvérekkel való együttműködés, közös munka is elengedhetetlen.

Nagyon jó szakmai partnerem volt. Mindketten az önsegítés pszichológiáját képviseltük, azt vallottuk, hogy még a legsúlyosabb esetekben is lehet segíteni, fejleszteni – például mindenkinek a saját kifejezőeszközei megismerése, fejlesztése által. Munkánkban egészen korán felmerült az önsegítés gondolata… a saját erő, erősségek tudatosítása, valamint a közvetlen környezettel való hatékony együttműködés által. A fogyatékossággal élő személyek, és családjaik mikrokörnyezetében rejlő erőforrások, tartalékok kiaknázására hívtuk fel a figyelmet, az ehhez való hozzáférést segítettük elő.