Kunczéné Fellegi Katalin

Hogyan jellemezné Zsuzsa nénit olyasvalakinek, aki nem ismerhette őt?
Először is azt mondanám neki, hogy sajnálhatja, hogy nem ismerte és bár sok információt szerezhet róla különböző emberek véleménye alapján, de így nem lehet pótolni személyisége varázsát, mert azzal tényleg csak a vele való személyes találkozással lehetett megismerkedni. Ha megjelent valahol, akkor a mosoly, a nyugalom, a kedvesség jelent meg. Amikor beszélgetni kezdett valakivel, akkor pedig kiderült, hogy mennyire komolyan érdekli a másik ember, bárki legyen is az. Ha pedig az illető valamilyen számára megoldhatatlan problémáról beszélt, megjelent Zsuzsa néni másik énje, aki érti és érzi a problémát és mindenképpen segíteni akar. S ha nem tud, akkor pedig képes vigaszt nyújtani a bajba esettnek. Tette mindezt úgy, hogy közben nem jutott eszébe a beszélgető partnernek, hogy a köztársasági elnök feleségével beszél. Hanem csak mint egy édesanyával, egy nagymamával, esetleg a legjobb baráttal.

Hogyan találkoztak, honnan ismeri Zsuzsa nénit?
Amikor 1994-ben megalakult az új kormány, Zsuzsa néni a rezidenciára meghívta egy teára a miniszterek feleségeit. Felhívta a figyelmünket a Kézenfogva Alapítvány munkájára és arra kért minket, hogy segítsük őt és ezen keresztül az alapítvány által gyámolítottakat. Nem sokkal ezután Székesfehérvárott részt vettünk a Speciális Olimpia által szervezett úszó versenyen, ahol díjakat adtunk át. Ezt követően többször is elkísértem különböző rendezvényekre, majd később kérésére az ország több pontján képviseltem őt az alapítvány programjain: gyemekotthonok, fogyatékos foglalkoztatók látogatása, iskolai programokon való részvétel és így tovább.

Mit tisztelt, szeretett benne?
Az emberségét, a közvetlenségét, a szerénységét. Azt meg különösen, hogy amikor megjelent valahol, a közvélemény, sajtó, televíziók és a helyi potentátok figyelme természetesen rá irányult. Ő pedig ilyenkor félreállt és hirtelen mindenki számáre láthatóvá váltak a fogyatékkal élő emberek problémái, a nehézségek, amelyekkel az életük során meg kell küzdeniük és ezek országos figyelmet kaptak. Ezzel hozzájárult az életminőségük javításához.

Ha Zsuzsa nénire gondol, milyen kép ugrik be először?
A már említett székesfehérvári úszóversenyen egy kislány, akinek nem voltak karjai, első helyezést ért el. (Csak lábbal úszott, de tudására jellemző, hogy később Amerikában a Speciális Olimpián második lett.) A díjátadásnál Zsuzsa néni a helyezettek nyakába akasztotta az érmet és pár kedves szó kíséretében kezet fogott velük. Mindenki várta, hogy mit kezd a kéz nélküli kislánnyal. Nos: a nyakába akasztotta az érmet, majd hosszan megölelte és megcsókolta. Sokan a kislányt irigyelték a legjobban.

Mi volt a szava járása, rá jellemző mondat, kifejezés?
Nem tudok ilyet felidézni. Minden helyzet más volt, amelyekben együtt voltunk, amely programokra elkísértem. Ő pedig minden helyzetben megtalálta a megfelelő szavakat. Nem sablonokból építkezett.

Mi volt a kedvenc hobbija/süteménye/színe/dala/festménye? (itt lehet variálni, a fő, hogy valami személyes dolog derüljön ki róla)
Nyaranta rendszeresen meglátogattuk őket Tihanyban, ahol pihentek. Nagyon szeretett úszni, de ez a köztársasági elnök feleségeként meg volt nehezítve, tekintve, hogy a biztonsági embereknek mindenhova el kellett kísérniük. Egyik alkalommal nevetve mesélték, hogy hátul kiszöktek a rezidencia kertjéből az elnökkel együtt és a szőlő ültetvényeken keresztül lementek egyet úszni. Mire visszaértek, a fél Tihany őket kereste. Azt mondta, hogy biztonságban voltunk, elvégre a Balatonban nincsenek cápák.
Az ünnepeiken rendszeresen meglátogattuk őket és ilyenkor az általam sütött gyümölcsös pitét vittünk nekik. Ezeket napokig dicsérte utána. Ez indokolt, mert tényleg finomak. Abban azonban biztos vagyok, hogy bárki más süteményét megkóstolta, azt is hosszan dicsérte.