Czeizel Barbara

"Zsuzsa nénit személyes és szakmai kötödésen keresztül is ismerhettem. Olyan ember volt, aki mindig értő figyelemmel, közvetlen emberi hozzáállással fordult a hátrányos helyzetű emberek, fogyatékos emberek és gyerekek irányába. Meghallgatta a problémákat, és segített megoldásokat keresni, bármikor felhívhattam, megértő és hozzáértő figyelme mindig jelen volt. "

Az 1990-es évek elején, a Korai Fejlesztő Központ és a KézenFogva Alapítvány szakmai munkája szorosan kapcsolódott. Mindkét szervezet úttörő munkát végzett a fogyatékos emberek, családok és gyermekek számára szükséges szolgáltatások életre hívásában. Zsuzsa néni és Árpi bácsi olyan emberek voltak, akiket e problémák mélyen érdekeltek, valóban tenni akartak azért, hogy megértsék a családok problémáit és helyzetét, illetve megoldásokat is találjanak rá.

A Göncz házaspár a kilencvenes évek elején minden olyan civil kezdeményezés mellé odaállt, ami a hátrányos helyzetű csoportokat érintette. A velük való kapcsolatot mindig jellemezet a derű, a nyugalom, az oldott, közvetlen hangulat.

A velük való találkozáskor a hangulat olyan volt, mint az álom, nagyon jó, nagy tudású és érzékeny emberek voltak mindketten. Az ember ilyen nagyszülőkre vágyik, ők mindenre mosolyogva, nyitottan reagáltak. Ennyire nyitott embereket ritkán találni a közéletben, mindenről lehetett velük beszélni.

Zsuzsa néni minden szegmensét értette a szakmának, ez volt az élete, sok közös metszete volt szakmai munkánknak. Nem tudok nála nyitottabb embert, aki ilyen státuszban dolgozott.

A legnagyobb szakmai eredmény, melyet közösen a Korai Fejlesztő Központ, a Kézenfogva Alapítvány és Bliss Alapítvány elért a fejlesztő iskolai törvény volt. A megvalósítás során Zsuzsa néni soha nem élt vissza szerepével, odaadóan támogatta a folyamatot, soha nem volt helytelen vagy túlzó közbeavatkozás részéről.

Külön rá jellemző mondásra nem emlékszem, mert természetéből fakadóan szerény volt, a munkát, szakmaiságot helyezte előtérbe, sohasem saját magát. Ő nem „a valaki” volt, hanem ahol tudott segített. Az elesettek iránti érzékenység meghatározta a gondolkodását, szakmaiságét. Nekem leginkább ezek a meleg érzések maradtak meg Zsuzsa nénivel kapcsolatban.