Az érték Te magad vagy!

Beszámoló

Pályázat kódszáma: ÉTA/EMMI/Fogl./2022-822 Pályázat címe: Az érték Te magad vagy!

Jelen pályázatból 2022-ben a következő tevékenységeket valósítottuk meg:

I. Az érték Te magad vagy!

– szociális készségek erősítése munkára jelentkező ügyfeleknél. Önismereti, sikeres álláskeresést elősegítő csoportos foglalkozás.
I/1. Alkalom: Bemutatkozás – 2022.09.23.
Cél: a résztvevők megismerjék egymást, illetve minket, képzőket is.
Művészetterápiás elemekből képekkel dolgoztunk. Pozitív életérzést árasztó képekből választhattak, hol lennének most szívesen. Ezt követően párokban dolgozva, bemutatkoztak egymásnak, majd a csoport számára, bemutatták egymást a többieknek.
Az első alkalom végére sikerült biztonságot teremteni.

I/2. Alkalom: a saját értékek beazonosítása (2022. 09. 26.)
Először az előző képzési alkalmat elevenítettük fel.
Művészetterápiás eszközök közül képekkel dolgoztunk. Pozitív kisugárzást árasztó képekből választhattak, amit magukénak éreztek, ami megjeleníti, hogy látják magukat. Kis csoportos formában dolgoztak, majd aki szerette volna, megosztotta az egész csoporttal a tapasztalatát. Ezt követően csoportos formában a többiek adtak – pozitív visszajelzést- ők milyennek látják az illetőt.

I/3. Alkalom: munkaerő-piacon hasznosítható értékek összegyűjtése (2022. 09. 29.)
Kis csoportokban dolgozva, képet kaptak arról, milyen látják őket mások, milyen értékeik vannak szakmailag és miben érdemes még fejlődniük. Dolgoztunk még a munka keresés során keletkező nehéz érzésekkel, a dühhel, csalódottsággal, szomorúsággal. Tudatosítottuk, hogy fontos ezeket feldolgozni és erre érzelem-kezelési feladatokat is adtunk a számukra. Rajzos eszközt használtunk: rajzolják ki magukból, az álláskeresés során jelentkező nehézségeket hogy élik meg, milyen is az az érzés.

I/4. Alkalom: az asszertív kommunikáció, azon belül az érdekérvényesítés és saját határok húzása (2022.10.03.)
Kis csoportos formában, 2-3 fős csoportokban dolgoztak a résztvevők. Az egész csoportot összefogva, is voltak feladatok, ahol a kommunikáció több formáját gyakorolhatták. A határhúzást a nemet mondás képessége által jártuk körbe, s segítettünk abban, milyen előnnyel járhat, ha egy számukra kedvezőtlen helyzetben képesek a nemet mondásra. Erre is néztünk játékos szituációs példákat.

I/5. Alkalom: szituációs állásinterjúk (2022. 10. 06.)
Az önismeret fejlesztésére terveztünk előzőleg feladatot, azonban látva a résztvevők igényét és a téma fontosságát, szituációs állásinterjúkat készítettünk, amin önként részt vehettek. Ennek során visszajelzést kaptak egymástól is, mások hogy látják őket kívülről. Többen is jelentkeztek erre a feladatra, és nagyon élvezték a próbainterjús feladatot. Volt, aki az eddigi elkeseredettségét és a sikertelen interjúkat itt tudta kifejezni és kiélni, nagyon megkönnyebbült.
Emellett az önéletrajzokat is megnéztük egyesével, és házi feladatként kaptak fejlesztési javaslatokat. Az így elkészített önéletrajzokat e-mailben küldték el és reagáltunk arra.

I/6. Alkalom: Mi változott az első képzési alkalom óta a résztvevőkben?
Záró kör alkalmával ránéztünk arra, mi változott a résztvevőkben az első alkalom óta.
Szintén dolgoztunk művészetterápiás eszközökkel, képekkel.
Kiscsoportos formában, „hogyan látják most magukat?”, „mi változott bennük?” témákat dolgozták fel, majd közösen átbeszéltük azokat.
Volt egy gyakorlat, ahol a vizuálisan a fájó érzésektől, gondolatoktól szabadulhattak meg.
Kértünk egy visszajelzést, hogy mi volt számukra a leghasznosabb a képzésen, illetve mit változtassunk tematikaként. A résztvevők teljesen kivirultak a képzés végére.

II. Jogi tanácsadás ügyfeleknek.

Az Alapítvány jogásza, dr. Gazsi Adrienn hetente 1 alkalommal személyesen fogadta a hozzá jogi ügyekben forduló ügyfeleket és hozzátartozókat. Előadást tartott, ahol kérdezni is lehetett tőle.
Ezeket a témákat érintettük:
- Iskolai zaklatás – mit lehet jogilag tenni?
- Az egyik ügyfelünk munkabérét nem fizették ki, milyen lépéseket tehet?
- Mikor kérheti el a munkáltató a megváltozott munkaképességet igazoló dokumentumokat?
- Üzemorvosi vizsgálaton milyen kérdéseket tehetnek fel, s miket nem?

III. Szakmai képzés a foglalkoztatási csoport részére autizmus, illetve pszicho szociális fogyatékosság témakörben.

Őszi Patrícia az autizmus témakörnek nagy szakértője. Egy megbeszélt időpontban a foglalkoztatási csoport idén csatlakozott kollégái kérdéseinek alapján lett megtartva, gyakorlatközpontú, konkrét esetekre is reflektálva.
Bulyáki Tünde a pszicho szociális fogyatékosság témakörben segítette a foglakoztatási csoportot, a tudása és tapasztalatai megosztásával.

IV. Közös karácsonyozás a támogatott lakhatás lakóival

Az álláskeresési csoportos képzésen résztvevők az Alapítványnál lévő támogatott lakhatásban élőkkel közösen Karácsonyoztak. Finom ételekkel és italokkal, programmal fogadtuk őket.
Emellett a Menhely Alapítvány (1082 Bp., Vajdahunyad u. 3.) hajléktalanjai részére szendvicseket készítettek, amiket el is szállítottunk.

Képek a programból: