Osztályfőnöki Óra

A KézenFogva Alapítvány közoktatási közvélemény-formáló programja

A PROGRAM

A KézenFogva Alapítvány közel nyolc éves közvélemény-formáló tapasztalatait felhasználva 2012-ben új, hosszútávon fenntartható, komplex programot dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatalok nyitottabbá váljanak fogyatékos embertársaikkal szemben, ezzel hozzá járulva egy elfogadóbb társadalom kialakulásához.

Felismertük, hogy nem az a cél, hogy a KézenFogva Alapítvány munkatársai látogassák az ország iskoláit és ők vezessék az esélyegyenlőségi osztályfőnöki órákat, mert az nem fenntartható. Országszerte, a helyi pedagógusokat kell képessé tenni arra, hogy fogyatékos emberekkel közösen, lokális szinten érzékenyítsék a fiatalokat.

A PROGRAM LÉPÉSEI

 1. A megújuló „Osztályfőnöki óra” program keretén belül alapítványunk a pedagógusok részére, egy 30 órás továbbképzést akkreditáltatott a Pedagógus Továbbképzési rendszerben, melyért 30 akkreditációs pont illeti meg a sikeresen vizsgázó pedagógusokat. A képzés az általános és középiskolai tanárokat
  • készíti fel a fogyatékos emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák szervezésére,
  • megtanítja hogyan készüljenek fel közösen az órákra fogyatékos emberekkel.
 2. A pedagógus továbbképzéssel párhuzamosan –ha lehetőségeink engedik- helyi fogyatékos embereket - mint tapasztalati szakértőket – is egy 18 órás tréninggel készítjük fel a feladatra, az osztályfőnökökkel való együttműködésre, a rendhagyó órák megtartására.
 3. A pedagógus képzés végén a helyi pedagógusok a helyi tapasztalati szakértővel közösen kidolgozzák az első rendhagyó osztályfőnöki óra tervét, melyhez a képzés trénerei igény szerint közvetlen segítséget nyújtanak.
 4. A képzés vizsgájaként a pedagógus és tapasztalati szakértője közösen számolnak be a megtartott osztályfőnöki óráról fényképekkel, kis filmekkel.

Összefoglaló film itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=C2OE2dPTQcs

PROGRAMUNK ÚJSZERŰSÉGE

 • Helyi szinten szólítjuk meg a pedagógusokat és vonjuk be őket a programba.
 • Helyi szinten képezzük a pedagógusokat. A tanárokat 30 órás, akkreditált képzéssel tesszük képessé a speciális osztályfőnöki órák megtartására.
 • A programmal egy településen és környékén 24 pedagógust érünk el egyszerre.
 • A fogyatékos emberek, mint tapasztalati szakértők az adott város fogyatékos embereket ellátó intézményeiből kerülnek ki.
 • A tudás helyben marad.
 • A pedagógusok képessé válnak további esélyegyenlőségi osztályfőnöki órák vezetésére, biztosítva a program fenntarthatóságát.
 • A rendhagyó osztályfőnöki órákat követően a diákok és pedagógusaik megismerik a lakókörnyezetükben élő fogyatékos embereket.
 • A program a helyi fogyatékos fiatalok számára megkönnyíti a közvetlen környezetükbe való beilleszkedést és hozzá járul a diákok szemléletformálásához, akik ez által elfogadóbb emberekké válnak.

A PROGRAM EREDMÉNYEI

 • Az osztályfőnökök olyan tudással rendelkeznek, ami a továbbiakban újabb rendhagyó osztályfőnöki órák megtartására teszi képessé őket, így az iskolákban folyamatossá válik a fiatalok érzékenyítése.
 • A diákok a program hatására nyitottabbá és elfogadóbbá válnak. Olyan fogyatékos emberekkel kerülnek kapcsolatba, barátságba, akik életét kisebb-nagyobb segítéssel elő tudják mozdítani.
 • A programban résztvevő fogyatékos emberek önbizalma és fontosságtudata megerősödik. Megtanulják, hogyan képviseljék magukat, hogyan fogadják el és beszéljenek a fogyatékosságukról, kiszolgáltatottságuk lényegesen csökken.
 • A hosszú távú kapcsolatok kialakulása, mindenképpen a nyertes-nyertes helyzetet erősítik.
 • Nyernek a fogyatékos emberek, szervezetek, akik a fiatalok önkéntes munkájával, a közösen eltöltött idővel gazdagodnak. Nyernek a fiatalok, akik ráébrednek arra, hogy a fogyatékos emberek elfogadása sokkal többről szól egy sok szempontból elszigetelt csoport felkarolásánál. Az elfogadás, a nyitottság az élet minden területen érezteti majd hatását, rengeteg új élménnyel és sokszor egy merőben új nézőponttal gazdagítja őket.

A PROGRAM EDDIGI EREDMÉNYEI SZÁMOKBAN

A programba bevont és levizsgázott pedagógusok száma 144 fő
A program keretében megtartott osztályfőnöki órák száma 300 alkalom*
Az osztályfőnöki órákkal elért gyermekek száma 7.500 fő*
A programba bevont tapasztalati szakértők száma 92 fő
*becsült érték, a pedagógusok visszajelzései alapján

Helyszínek:
Budapest
Győr
Miskolc
Nyíregyháza
Békéscsaba
Pécs
Budapest

További információ: Sebestyén Gabriella, +36/20 2241482, sebestyen.gabriella@kezenfogva.hu