Osztályfőnöki Óra

A KézenFogva Alapítvány 2012-ben megújítja a közvélemény-formáló munkájához kapcsolódó osztályfőnöki óra programját. Az elmúlt években nagy sikerrel futó kezdeményezésbe elsősorban a felső tagozatos általános és középiskolás osztályok kapcsolódhattak be. Az eddigi nagyszámú érdeklődés, a folyamatos igény tette szükségessé, hogy átgondoljuk és megújítsuk a programot, melynek eredményeként hosszútávon is fenntartható kezdeményezést indítunk el.

 

A program célja, hogy felkészítsük az osztályfőnököket olyan órák megtartására amely, közelebb hozza, megismerteti a tizenéves korosztályt a fogyatékos emberekkel és világukkal. Szeretnénk, ha minden iskolában lenne olyan felkészült pedagógus, aki nyitott arra, hogy megtanítsa a gyerekeknek, hogy nem szabad falakat építeni a fogyatékos és nem fogyatékos emberek közé, és ha mégis állnak már ezek a falak megmutassa, hogyan kell azokat lebontani.

Szeretnénk, ha a mai fiatalok sokkal nyitottabban, elfogadóbban közelednének a fogyatékos emberek felé. Ehhez azonban rengeteg közös élményre, tapasztalatra és együtt töltött időre van szükség.

 

Megújuló osztályfőnöki programunk keretében ingyenes továbbképzést hirdetünk érdeklődő osztályfőnökök és tanárok számára.

A képzés a Pedagógus Továbbképzési rendszerben akkreditált 30 órás képzés, melyért 30 akkreditációs pont illeti meg a sikeresen vizsgázó pedagógusokat.

A képzésről és a jelentkezésről bővebben

 

Az osztályfőnöki órák sajátossága, hogy minden esetben tapasztalati szakértőkkel közösen tartják az osztályfőnökök az órákat. A tapasztalati szakértő olyan felkészített és felkészült fogyatékos ember, aki a diákok kérdéseire személyes válaszokat tud adni. A diákok az órákon az érintettől tudnak kérdezni érdeklődésüknek, egyéni érzékenységüknek megfelelően. A képzés során segítséget nyújtunk abban, hogy Önök megismerhessék a környezetükben lévő fogyatékos gyermekeket/embereket nevelő, gondozó intézményeket. Pedagógus továbbképzésükkel párhuzamosan ezen intézményekben élő, dolgozó fogyatékos emberek egy-egy csoportját is felkészítjük az osztályfőnöki órákra, és a képzés végén lehetőséget biztosítunk arra, hogy Önök megismerjék ezeket a tapasztalati szakértőket, akikkel együtt, közösen tudják majd megtartani az órákat.

 

A képzés során egyéni konzultációt, az első órák megtartásához (2011. március végéig) szupervíziót biztosítunk.

Honlapunkról már a képzés megkezdése előtt hasznos információkat, a felkészülést segítő szakmai összefoglalókat, szakirodalom jegyzéket tölthetnek le. A későbbiekben folyamatosan adunk majd ötleteket az órák megtartásához, lehetőség lesz konzultációra és arra is, hogy az osztályfőnökök eredményeiket, nehézségeiket vagy épp sikereiket megosszák egymással.

 

 

Országos játék

 

A pedagógus továbbképzéssel egy időben országos játékot hirdetünk az általános és középiskolás fiatalok körében ’Van egy tippem! Lájkolod?’ címmel:

 

  • Van egy tippünk arra, hogyan ismerjük meg egymást MI – fogyatékos és nem fogyatékos fiatalok!
  • Van egy tippünk arra, hogyan segítsük egymást!
  • Van egy tippünk arra, hogyan tudod ezt másoknak is elmondani!

Lájkolod?

 

A játék célja a fiatalok bevonása, olyan találkozások létrejöttének támogatása, ahol fogyatékos és nem fogyatékos emberek együtt, közösen végeznek valamilyen tevékenységet, tanulnak egymástól, vagy csak együtt vannak, és jól érzik magukat.

Az együtt-cselekvés lehetőségének tárháza óriási. Kirándulni, moziba mehetnek együtt, megünnepelhetik a Farsangot, de végezhetnek közösen valamilyen társadalmi munkát, vagy éppen részt vesznek az Ön által tartott osztályfőnöki órán.

A játékba osztályközösségek, vagy baráti csoportok nevezhetnek majd. Az együtt eltöltött órákról fényképeket, vagy videókat kell feltölteni a verseny honlapjára. Minél több közös óráról szólnak a csapatok beszámolói, annál esélyesebbek lesznek a győzelemre.

A nyeremények osztály, vagy csoport létszámra szóló kalandpark belépők, vagy különféle hozzájárulások az osztálykirándulásokhoz, erdei iskolákhoz.

 

A verseny kiírása 2012. február elején várható.

 

A programot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatja

 

 

 

Információk: