Blikk.hu - Szívvel-lélekkel

Miért olyan szívmelengető, amikor segítünk? Az adományozás pszichológiája

https://www.blikk.hu/extra-ajanlo/miert-olyan-szivmelengeto-amikor-segit...

Gyakran tapasztaljuk, hogy amikor másoknak segítünk vagy adományozunk, egyfajta mélyről jövő belső örömöt érzünk. De miért keletkezik ez az érzés, amikor segítünk? Mutatjuk, mi áll az érzelmi reakció hátterében.

Boldogsághormonok keletkeznek

Társas lények vagyunk, aminek egyik alapvető feltétele, hogy empátiával rendelkezünk. Vagyis együtt tudunk érezni embertársainkkal - emiatt alakulhatnak ki köztünk erős kapcsolódások. A Greater Good Science Center kutatása [1] szerint ez a kapcsolódás olyan érzelmi választ vált ki belőlünk, ami kielégítő, jó érzést kelt bennünk. Ugyanis olyan hormonokat termelünk közben, amelyek pozitív érzéseket indukálnak. Amikor másoknak segítünk, felszabadul például az oxitocin nevű hormon, amely az érzelmi kötődésért és társas kapcsolatokért felelős. Emellett az endorfinok, az úgynevezett boldogsághormonok is aktiválódnak, elősegítve az öröm és boldogság érzését [2].

Tudta? A magyarok 77%-a jótékonykodott valamilyen formában az év során. Tízből négyen adományoztak és önkénteskedtek is, karácsonykor pedig fele ennyien biztosan tervezik valamelyiket - derült ki a Yettel országos kutatásából [3].

Az önértékelésünkre és a mentális egészségünkre is hat

Az adományozásnak pozitív hatása van az az önértékelésre is. Amikor segítünk, azt érezhetjük, hogy hozzájárultunk mások boldogságához vagy jobb életminőségéhez. Ez erősítheti az önértékelést és elősegítheti az érzést, hogy értékes és fontos része vagyunk a közösségünknek.

Sőt, egy kutatás azt is megállapította, hogy az önkéntesség (több évig tartó) 40 százalékkal csökkenti a halálozási arányt, ami valóban figyelemre méltó eredmény. Bár nem lehetünk biztosak abban, hogy ez hogyan működik, talán arról szól, hogy mások szolgálata jótékony hatással lehet a mentális és a fizikai egészségre egyaránt [4].

Társadalmi felelősségvállalás

Beszélhetünk egyének, kisebb vállalkozások vagy meghatározó piaci szereplők társadalmi szerepvállalásáról is - mindegyik ugyanolyan fontos. Azt az üzenetet közvetíti, hogy tennünk kell egymásért és az egyének problémája az egész társadalomé.

Szívvel-lélekkel

A Kézenfogva Alapítvány saját karácsonyi jótékonysági akciójában az általuk támogatott fogyatékos emberek, munkatársaik és önkénteseik gyűjtöttek ételadományt és készítettek szendvicseket hajléktalan emberek számára.

Munkájuk elismeréseként pedig egy koncerttel lepte meg őket az Oktovoice Énekegyüttes. Az a formáció, amelynek tagjai a Yettel karácsonyi reklámfilmjében is közreműködtek.

A szolgáltató az alapítványt karácsonykor több mint kétmillió forintos adománnyal támogatja, amit a szervezet a fogyatékos gyermeket nevelő családok mentálhigiénés támogatására fordít konzultáció, szülőcsoportok, pár- és családterápia formájában.

Segítsünk másoknak! A legkisebb támogatás is óriási segítség! A kis összegű, úgynevezett mikroadományozás mobiltelefonról is indítható a kijelölt szervezetek emelt díjas adományvonalaira indított hívás vagy küldött SMS segítségével. A KézenFogva Alapítványt a 13600/13-as számon tudja támogatni.

A fogyatékos emberek reprezentációját fontos ügynek tartjuk a Yettelnél, ezért fogtunk össze idén is a KézenFogva Alapítvánnyal, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ők is a társadalom teljes értékű tagjai, akik maguk is képesek másokért tenni, és örömünkre szolgál, hogy az Alapítvány munkáját támogathatjuk.
– mondta Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs igazgatója. Az alapítvány jótékonysági akciójáról és a meglepetés koncertről videó is készült:

Mindenkinek békés, boldog karácsonyt kívánunk!

[1] Summer Allen, Ph.D. (2018): The Science of Generosity, Greater Good Science Center
[2] Volunteering may be good for body and mind, Harvard Health Blog, Harvard Health Publishing, 1969
[3] A kutatás 1000 fő megkérdezésével zajlott 2023. október 18. és 2023. október 25 között. A minta reprezentatív a 18-69 éves magyar lakosságra nem, életkor, régió és településtípus szerint.
[4] Thomas G. Plante Ph.D., ABPP (2012): Helping Others Offers Surprising Benefits, Psychology Today

Forrás: blikk.hu