„Az EGT képzés indította el a lavinát az életemben”

2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a lakosságon belül a jelenlegi 17%-ról 30%-ra növekszik, míg a 80 évesnél idősebb emberek aránya a jelenlegi 5%-ról 12%-ra nő. Mindez egyre fokozottabb terhet ró a szociális szektorra, amely mégis komoly munkaerőhiánnyal küzd, emellett erőteljes munkaerőmigráció jellemzi. Erre kínálhat megoldást az Európai Gondozási Tanúsítvány, melyet 2006-ban dolgozott ki egy több európai ország részvételével dolgozó nemzetközi munkacsoport. Magyarországon a KézenFogva Alapítvány, mint nemzeti vezető partner vett részt a fejlesztési munkában, illetve az elmúlt 2 évben a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges egységes felkészítő képzés adaptációját és terjesztését végezte. A tanúsítvány és a minősített felkészítő képzés célja, hogy elősegítse a munkavállalók európai mobilitását, és támogassa a tudást és értékeket magában foglaló, a gondozási szolgáltatásokra vonatkozó közös tudásalap létrejöttét.
 
Hazánkban a KézenFogva Alapítványon, illetve partnerszervezetükön, a SzenyoRita Egyesületen keresztül lehet megszerezni a tanúsítványt. Kinigopluos Márta, az Egyesület titkára elmondta, hogy 2011. júliusa óta foglalkoznak képzés szervezéssel és vizsgáztatással. „Hallgatóink az ország egész területéről érkeznek, de még a határon túlról is. Ausztriából, a Vajdaságból, Romániából és Nagyváradról is fogadunk jelentkezőket, bár igaz, hogy ők még csak most kezdik felfedezni ezt a lehetőséget. Mivel bemeneti követelmény csak a betöltött 16. életév, mindenféle iskolai végzettséggel jelentkeztek már hozzánk: akadt fogorvos, jogász, szociális munkás, andragógus, pedagógus, ápoló, de utazási iroda vezetője is.”
 
Kinigopluos Márta hozzátette, hogy rengeteg segítséget kapnak a KézenFogva Alapítványtól, többek között szakmai anyagokat, oktatási segédletet is biztosítanak a számukra.
 
Marcsek Zita, az egyik végzett hallgató elmondta, hogy elsősorban az új munkalehetőség reményében jelentkezett a képzésre. „Akkor még nyolc általánossal és egy befejezetlen nővériskolával rendelkeztem. A lavinát az EGT képzés indította el az életemben, ugyanis ott ébredtem rá, hogy a szociális szféra hiányzott az életemből. Azóta többek között elvégeztem egy szociális ápoló gondozó képzést, leérettségiztem, most pedig jelentkeztem főiskolára, mert szociális munkás szeretnék lenni. Csak pozitívan tudok beszélni az EGT-ről és a szervezőkről egyaránt. Kinigopluos Márta három nap alatt megváltoztatta az életemet, és segített, hogy meglássam a bennem és a körülöttem lévő lehetőségeket.”
 
Az Európai Gondozási Tanúsítványról bővebben az alábbi weboldalon olvashat: